John Markus Lervik er gründer og daglig leder i Aker-kontrollerte Cognite.

Cognite får Facebooks første storinvestor på eiersiden: Prises til 5 milliarder kroner

IT-selskapet til John Markus Lervik inngår partnerskap med ikonisk ventureinvestor for å akselerere veksten.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen mellom Cognite og Accel innebærer at det amerikanske ventureselskapet blir minoritetseier gjennom deltakelse i en Serie A-runde som verdsetter den Røkke-kontrollerte IT-bedriften til 550 millioner dollar, tilsvarende rundt fem milliarder kroner.

Betingelsene og størrelsen på investeringen til Accel avsløres ikke i selskapsmeldingen, men det er klart at investeringsselskapet får styreplass i Cognite.

– Accels innsikt og ekspertise i skalering av ledende programvare globalt, går hånd i hånd med Akers dype industrielle kunnskap. Vi ser fram til å jobbe sammen med Aker og Accel for å akselerere Cognites utvikling, til å bli et definerende selskap i kategorien, sier gründer og daglig leder John Markus Lervik i meldingen.

Accel var den første virkelig store investoren som gikk inn i Facebook, etter Peter Thiels engleinvestering, og investeringsselskapet har senere vært tidlig inne i Slack, Dropbox og Atlassian.

– Timingen er riktig for å bringe inn en partner som kan hjelpe til med å skalere og kommersialisere videre Cognites industrielle programvareplattform, sier daglig leder i Aker og styreleder i Cognite, Øyvind Eriksen.

Accel er den seneste i rekken av internasjonale storinvestorer som har gjort innhugg i det norske teknologimarkedet. Nylig satset det japanske konglomeratet Softbank store penger på Kahoot, mens Peter Thiels Founders Fund har kjøpt seg inn i strømselskapet Tibber og hybridspillplattformen PortalOne.