Bærekraft

Carrot utvider til Storbritannia

Avfallsteknologi-selskapet Carrot har fått sin første kunde i utlandet. Gründeren håper på fire nye bygg bare i januar. 

CEO og gründer i Carrot, Tore Totland.
Publisert Sist oppdatert

– Bygget i Manchester blir det første utenlandske vi implementerer, sier Tore Totland - gründer og CEO i avfallsteknologi-selskapet Carrot. 

– Etter vår vurdering er Storbritannia blant de mest modne. I tillegg sitter det mange internasjonale eiendomsselskaper der. 

Carrot har siden 2017 brukt tiden på å få fotfeste i Norge. De samler inn data på hvor mye avfall for eksempel et kontorbygg eller en husstand kaster. Gjennom å måle hva, og hvor mye, som kastes blir det mulig for aktørene verdikjeden å utnytte avfallet i større grad. 

– Søppel er ikke bare et problem, det er ressurser, mener gründeren.

Carrot har allerede blant annet Olav Thon Gruppen og BIR (renovasjonselskapet for Bergen og kommunene rundt) som kunder.

– Norge har vært vår øvingsarena. Det har alltid vært et mål å gå ut, sier Totland.

Opptil fire bygg til innen januar

Bygget i Manchester er en del av porteføljen til det internasjonale eiendomsselskapet Hines. Carrot skal også implementere systemet på et annet Hines-bygg i Frankfurt.

Totland mener at sjansene er gode for at eiendomsselskapet vil bruke Carrot i alle sine bygg hvis de lykkes med de første prosjektene.

– Det er en makro-trend her som er spennende for oss nå. Prisen for å behandle restavfall går opp på grunn av press fra EU gjennom avgifter for forbrenning. Samtidig stiger verdien for rene produkter som resirkulert plast. Dette gjør det stadig mer lønnsomt å delta i sirkulære verdikjeder.

– I Storbritannia er de veldig data-fokusert på eiendomssiden. Det virker som de skjønner at det er nøkkelen til bærekraftige løsninger.

I tillegg til de to Hines-byggene har gründeren tro på at Carrot vil få opptil fire andre bygg i London innen slutten av måneden.

På jakt etter internasjonale investorer

Carrot har 17 ansatte og omsatte for rundt 8 millioner kroner i 2023. I løpet av 2024 er planen å tredoble omsetningen, ifølge COO Tine Charlotte Holm. 

Forrige gang oppstartsbedriften hentet penger var en liten intern runde sommeren 2022 hvor de ansatte fikk mulighet til å investere. 

Holm mener de allerede nå kan være et lønnsomt selskap i Norge, men sier de planlegger en ny kapitalrunde i løpet av første kvartal av 2024 til den internasjonale satsingen.

– Vi ser stor interesse fra større internasjonale investorer, og fokuserer særlig på de som kan gi strategisk verdi innenfor eiendomsmarkedet, forklarer Holm. 

– Det viktigste målet for 2024 er å utnytte det momentet vi nå ser i Storbritannia og Europa ellers. Samtidig tror vi fortsatt at vi kan vokse mye i hjemmemarkedet i Norden.

For ordens skyld: Styremedlem i Carrot, Henrik Lie-Nielsen, eier aksjer i Shifter. Redaksjonen står fritt og alle redaksjonelle vurderinger er gjort uavhengig av dette. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.