VENTUREKAPITAL

Capricorn kjøper 20 prosent av Norselab

Med en av verdens største impact-investorer på laget, sikter det norske oppstarts- og vekstfondet mot Europa.

Michaela Edwards er partner i Capricorn Investment Group og ansvarlig for amerikanernes investering i Norselab, hvor Yngve Tvedt er investeringssjef.
Publisert Sist oppdatert

I et ferskt intervju med Shifter sa investeringssjef Yngve Tvedt i Norselab at nye bærekraftskrav kommer til å hjelpe ventureselskaper med å skille klinten fra hveten når de jakter startups det kommende året.

– Bærekraft har lenge vært en trend, men det er først nå vi ser at kapitalen for alvor trekker i denne retning, sa han.

Kjøper en solid andel

Nå inngår det norske fondet et partnerskap med Capricorn Investment Group, som forvalter omkring 10 milliarder dollar gjennom sine teknologi- og impactfond. Den amerikanske kjempen kjøper samtidig 20 prosent av Norselab. Partene vil ikke kommentere hvor stor transaksjonen er.

Det vil si at Capricorn blir medeier i organisasjonen, ikke at det skyter inn kapital i fondene - i denne omgang. Det er derimot avtalefestet at Capricorn skal hjelpe Norselab med kapitalinnhenting, noe som ifølge det norske selskapet vil gi fondene deres tilgang til kapital i milliardklassen og sørge for betraktelig mer internasjonal risikokapital inn i det norske miljøet.

Hvem er Capricorn?

Capricorn er et av verdens største formålsdrevne investeringsselskaper, og har siden oppstarten i 2000 vokst til å forvalte mer enn ti milliarder dollar for stiftelser og institusjonelle investorer. Deres Sustainable Investors Fund er et private equity-partnerskap med mål om å skape betydelig verdi gjennom eierskap og tidligfase-investeringer i offentlige og private kapitalforvaltere som har bærekraft som en nøkkeldriver.

– Norselabs nyskapende tilnærming til bærekraftige investeringer gjør dem til en ideell partner når vi nå skal øke vår tilstedeværelse i Norden og Europa. Vi gleder oss til å hjelpe Norselab med å skalere sine impact-investeringer, sier Michaela Edwards, partner i Capricorn Investment Group og ansvarlig for amerikanernes investering i Norselab. Edwards har også sterke bindinger til Norge, gjennom studier ved UiO og jobb i både DNB og Oljefondet.

Michaela Edwards er partner i Capricorn Investment Group.

Omtaler Norge som «uoppdaget»

Investeringen markerer Capricorns første strategiske steg inn i Norden. Selv om en rekke internasjonale investorer og har festet blikket på Norden og Norge de seneste par årene, deriblant Softbank, Sequoia og Prosus, omtaler Edwards regionen som «uoppdaget» fra et globalt perspektiv.

Norselab ble etablert i 2020 og lanserte sitt første impact-fokuserte venturefond, Meaningful Equity I, året etter. På den tiden har investeringsselskapet plassert over en halv milliard kroner i et titalls startups.

Nå planlegges flere nye fond og på sikt utvidelse av virkeområdet. Kapitalinnsprøytningen fra Capricorn skal blant annet benyttes til en «betydelig oppskalering» av organisasjonen.

Får tilgang til internasjonale ressurser

– Partnerskapet med Capricorn Investment Group knytter oss til et verdensledende økosystem for impact-investeringer. Det betyr også at porteføljeselskapene våre får tilgang til internasjonale ressurser, medinvestorer og talenter, sier Yngve Tvedt i Norselab.

I tillegg til Capricorn, er to norske kapitalpartnere med i denne avtalen. Den mangeårige Norselab-investoren Ness, Risan & Partners skyter inn kapital for å tilby Norselabs impact-produkter til deres nordiske kundebase. Joakim Lehmkuhl er også blant de nye kapitalpartnerne, og som skal bidra til å skalere Norselab-plattformen ut av Norge.