Denne uken publiserte Vicotee et bilde av hvordan deres nye sensor illustrerer en feberfri CTO og gründer Richard Evje Pettersen.

Brannvarslere kan massemåle febersyke: Da viruset kom, så gründerne hvilket problem teknologien deres kunne løse

Brannvarsler for containerskip ble til febermåler «over natta».

Publisert Sist oppdatert

Teknologi-startupen Vicotee utvikler sensorer innenfor en rekke sjangere. Selskapet fra Drammen planla i utgangspunktet å lansere en ny, avansert termisk sensor i fjerde kvartal, designet for blant annet frakteskip og kontorlokaler.

Men da coronakrisen traff landet kastet de seg rundt, og tilpasset produktet slik at det kan brukes til å måle om folk har feber - helt uten fysisk kontakt, og uten å identifisere eller lagre personsensitiv informasjon.

– Vi hadde en lang liste med bruksområder i tankene fra før, men «fever detection» var ikke en av dem. Da dette traff, så vi at teknologien vår var som hånd i hanske, forteller CEO Satvir Singh Parmar.

CEO Satvir Singh Parmar i Vicotee.

«Ekstremt nøyaktig»

Ideen bak sensoren er å bruke varmesøkende teknologi for å fange opp unormale temperaturer i for eksempel containere, slik at potensielle branntilløp i elbiler som blir fraktet over havet blir oppdaget allerede før røykutviklingen starter, og på den måten unngå katastrofe. Denne typen teknologi er kjent og mye brukt, men sensorene Drammen-selskapet har utviklet er «ekstremt nøyaktig», ifølge Parmar, som lover å måle 0,1 grader celsius per pixel. Dessuten bruker de ikke kamera, noe som gjør det lettere å håndtere personvernhensyn.

Han tror den tilpassede brannvarsleren/febermåleren kan komme til nytte i en rekke situasjoner mens pandemien herjer, blant annet ved inngangene til sykehus og legekontor, eller til butikker og andre steder som nå jobber hardt for å finne løsninger som hindrer smittespredning.

– Flyplasser har jo denne typen teknologi, men de systemene koster gjerne hundretusenvis av kroner. Våre produkter vil koste 4000 - 5000 kroner, og enda mindre med store volumer, ifølge Parmar.

Han forteller at teknologien kan kobles opp og tilpasses på en rekke ulike måter, ved innganger eller i separate rom.

Krevende økonomisk

Teknologien er ferdig testet, og pilotproduktene er laget. Men ettersom brannvarslerne var planlagt lansert til fjerde kvartal, og produksjonen basert på salgsinntekter av andre produkter, jakter selskapet nå finansiering og kunder. Det har vært tøffe tak økonomisk.

– Derfor har vi rett og slett ikke pengene til denne fremskyndingen, og er avhengig av en kjøper, en kunde, eller investorer som kan hjelpe oss med å ta den risikoen.

Han anslår at bestillinger for i underkant av 5 millioner kroner vil holde for å få prioritet på produksjonsanlegget til Norautron i Horten. Teamet er i full sving for å finne aktuelle kunder, og der får de god drahjelp av tidligere Telia-sjef Abraham Foss, som nylig ble styreformann i selskapet. Telenor, som er kunde av selskapet, pusher også dette produktet gjennom sine kanaler nå.

– Designet blir ferdig dette døgnet, og deretter kan vi trykke på knappen. Da kan vi ha produksjon på 2 - 3 uker, og dunke ut sensorer, sier Parmar.

– Men det blir ikke noen “polished super good looking products”, det trenger vi et par uker på. Nå er det funksjonalitet som gjelder, presiserer han.

Richard Evje Pettersen er gründer og CTO i Vicotee. Denne uken publiserte selskapet et bilde av hvordan verktøyet illustrerer en feberfri Pettersen. Bildet er lagt over et pressefoto av gründeren, tatt på et tidligere tidspunkt, og de to har ingenting med hverandre å gjøre, ut over at de viser samme person.

Togstasjoner og t-baner

Han tror at denne typen teknologi har potensiale, også utenfor krisetid.

– Det er synd å si det, men dette kommer jo til å skje igjen. Og når alarmen går, må man screene og effektuere karantene lynkjapt. Da kan man tenke seg at det er aktuelt å ha slike systemer på for eksempel togstasjoner og t-baner, mener han.

– Og man trenger i prinsippet ikke å logge dette, selv om det også gir mulighet for det. Målet er ikke å samle data om Hansen som har feber, men å sette opp et forsvarsverk der det koker, sier Parmar.