Bergen får ny tech-inkubator:
– Vi skal bli den beste gründerbyen

– Vi har vært ganske «oljedopet», sa Monica Mæland da hun åpnet den nye startup-satsingen.

Leder Birthe Espeland i NCE Proptech (fra venstre), leder Helge O. Svela i Media City Bergen, leder Monica Mæland i Bergen Næringsråd, leder for Ada tech incubator Nikolai Nordbotn, nestleder Rea Parashar i NCE Finance Innovation og leder Stine Fiksdal i VIS - Vestlandets innovasjonsselskap feiret idet Mæland klippet snoren.
Publisert Sist oppdatert

– Vi må sørge for at de beste ideene får de beste forutsetningene for å lykkes. Vi skal sørge for å lage en inkubator hvor vi setter gründeren i fokus, sa Stine Fiksdal, leder for VIS - Vestlandets Innovasjonsselskap under åpningen av Ada tech incubator på Media City Bergen mandag formiddag. Arrangementet markerte også starten på Innovasjonsuken OPP

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

De tre klyngene for eiendom, finans og media - Proptech Innovation, NCE Finance Innovation og Media City Bergen, går sammen med VIS for å starte inkubatoren. 

Nikolai Nordbotn i VIS skal lede den nye inkubatoren. Han har selv erfaring som tech-gründer. 

– Vet ikke hva de ikke vet 

– Førstegangsgründere vet ikke hva de ikke vet og vet ikke hvor de skal spørre om hjelp. Man må nesten gå på en smell for å skjønne gamet. En gründer trenger tilgang på de rette ressursene og nettverk er viktig. Det er det inkubatoren handler om, sier Nordbotn. 

Ved hjelp av inkubatoren håper Nordbotn på bredere kompetanse, større nettverk og økt synlighet for gründerne. 

– Vi vil skape suksesshistorier. Vi vil hjelpe hverandre. Delingskultur er viktig. 

Det vil gi bedre tilgang på både kapital og kunder. 

Inkubatoren er oppkalt etter Ada Lovelace. Hun var en britisk grevinne og datapionér som levde på 1800-tallet. Hun regnes som den første dataprogrammereren. 

Monica Mæland, leder for Bergen Næringsråd, holdt åpningstalen og klippet snoren for den nye inkubatoren. 

– Vi er klyngebyen 

– Å jobbe på tvers og styrke hverandre er kjempeviktig. Vi er klyngebyen. Vi vet akkurat nå at klyngene våre sliter med å finne grunnlag for videre drift. Vi må jobbe sammen. Vi er et lite land. Vi trenger å dele erfaringer, forskning og infrastruktur, sier Mæland. 

Hun beskriver at norske bedrifter deltar i et verdensmesterskap hver dag. 

– Da må vi samles her hjemme for å bli sterkere. Vi trenger at gode initiativ fortsetter. 

Hun forteller at hun har et helt spesielt forhold til gründere. 

– Noe av det første jeg gjorde i næringsdepartementet var å lage en egen gründermelding. Det var for ti år siden. Da var ordet “gründer” fortsatt ganske fremmed. Vi har vært ganske “oljedopet”. Å satse på gründere har vært fremmedartet, vi ligger langt bak våre nordiske naboer, sier Mæland. 

Trekker frem tre k-er 

Hun trekker frem stikkordene kunnskap, kapital og kultur fra gründermeldingen. 

– For å styrke oss på teknologi er denne inkubatoren spesielt viktig. 

Mæland oppsummerte slik da hun klippet snoren:

– Vi skal ikke bli nummer tre eller fire. Vi skal bli den beste byen for gründere.

Viste frem gründerselskaper

Nordbotn viste frem de sju gründerselskapene som allerede er i inkubatoren. De fikk hver sine tretti sekunder på scenen. 

Mæland bet seg merke i kjønnsfordelingen. 

– Bare en av de syv var kvinne. Vi må jobbe mer med å få både kvinnelige tech-gründere og kvinnelige ansatte innen tech, sier hun. 

– Vi er litt i limbo

Birthe Espeland, daglig leder i NCE Proptech Innovation, snakket på vegne av de tre klyngene under åpningen. 

Etter at festtalene er over spør vi hvordan ståa i klyngene er. 

– Vi er litt i limbo. Vi har finansiering gjennom medlemsbedrifter, men det er ikke tilstrekkelig til å holde opp den aktiviteten mange av oss har lagt opp til. Innovasjon Norge endrer klyngeordningen. For Proptech Innovation sin del betyr det at det er slutt på grunnfinansiering fra Innovasjon Norge etter nyttår. Oppdatert informasjon om klyngeprogrammet skal komme nå i høst, sier Espeland.

Medieklyngen hadde aldri hatt den posisjonen vi har i dag uten støtte og finansiering fra det offentlige. Vi håper og tror det offentlige vil være med og utvikle en sterk klynge videre, slik at vi sammen kan fortsatt bidra til å løfte medie- og medieteknologibransjen i Norge, sier Helge O. Svela, daglig leder i Media City Bergen, også kjent som Medieklyngen.

Mæland vil jobbe for å sikre klyngene fremover, og derav også samarbeidsprosjekter som den nye inkubatoren. 

– Jeg husker en av de første og mest velllykkede klyngene vi hadde, Oslo Cancer Cluster, var heller ikke i stand til å bære sin egen drift etter de 10 årene som gjaldt. Vi har noen utfordringer når det gjelder å ta vare på disse fantastiske miljøene. Vi kan ikke slippe det nå. Vi må jobbe overfor beslutningstakerne om hvordan vi kan sikre disse klyngene videre, sier Mæland.