KARRIERE

Be Your Best med stjernesignering: Andreas Olsen blir ny kaptein

Andreas Olsen har gjort «alt» innen startups, foruten å lede en. Nå blir han sjef i Be Your Best.

Andreas Olsen (t.v.) blir sjef i hjertebarnet til gründer Odd Skarheim, Be Your Best.
Andreas Olsen (t.v.) blir sjef i hjertebarnet til gründer Odd Skarheim, Be Your Best.
Publisert

– Jeg har en mor som har fått meg til å forstå at den eneste konstanten i livet, er hardt arbeid. Når du har det som mantra, vil du få noen muligheter av og til, sier Andreas Olsen.

Han har bakgrunn som direktør i Schibsted, ledet investeringsselskapet Newmark Capital, og ble headhuntet av Kjartan Slette for å løfte Unacast-prosjektet Turbine ut i verden.

– Men det har liksom aldri kommet noen muligheter som har fått det til å krible i magen.

Inntil nå. Sist Olsen hadde denne følelsen, var da han jaktet en proffkarriere i fotballakademiet til Viking under trener Roy Hodgson. Sistnevnte ble blant de mest profilerte navnene i internasjonal fotball. For Olsen sa det stopp etter en skade på juniornivå.

Nå gjør han på sett og vis comeback på fotballbanen - gjennom sin nye jobb som daglig leder i oppstartsselskapet Be Your Best.

Et personlig mål

Martin Ødegaard, kaptein for det norske herrelandslaget og Arsenal - for tiden Englands beste fotballag, har tidligere lovpriset teknologien til det norske oppstartsselskapet.

Under et lengre skadeavbrekk benyttet Premier League-stjernen tjenesten til å trene hodet, overblikket, beslutningstaking, reaksjonsevnen - mens kroppen måtte hvile. Det er dette gründerselskapet har spesialisert seg på, ved hjelp av VR-teknologi.

Gründerne bak det hele er Geir Jordet og Odd Skarheim. Sistnevnte står også bak milliard-suksessen Attensi - og har tidligere vært styreleder i Vålerenga Fotball. Det var han som tok kontakt med Olsen.

– Jeg har gått rundt og tenkt at jeg på et eller annet tidspunkt kommer til å ha lyst til å ta det steget og lede min egen startup- eller scaleup-reise. Det har jeg hatt som et personlig mål, og føler at jeg sakte men sikkert har bygget opp min karriere mot den beslutningen, sier Olsen.

– Så da den muligheten kom, og det begynte å krible i magen, så tenkte jeg at jeg føler meg ganske klar. Det er nok sjeldent at man opplever det slik. Derfor måtte jeg bare kaste meg på.

Andreas Olsen har jobbet i og investert i startups. Nå skal han lede en.
Andreas Olsen har jobbet i og investert i startups. Nå skal han lede en.

Oppgave nummer én

Olsen tiltrådte sin nye jobb i starten av desember, og jobber for tiden med å stake ut den videre kursen for Be Your Best.

Nøyaktig hvordan den strategien blir seende ut, vil han ikke si noe om ennå. Det ligger imidlertid i kortene at det blir en tydeligere retning på salgsarbeidet. I dag jobber Be Your Best både med proffklubber og enkeltspillere på ulike nivåer.

– Min rolle blir å sette retning, og forklare hvorfor vi går i den retningen. Det er en personlig utfordring å presisere det på en måte som gjør at jeg og selskapet virkelig går i samme retning. Man feiler ofte fordi man ikke har en sammenfallende, forventningsstyrt retning, både med selskapet og ut mot styret og aksjonærene.

– De har nok allerede opplevd hvor opptatt jeg er av forventningsstyring, retning, og det å måle fremgang, sier Olsen.

Ingen kapitaljakt

I dag er det 10 ansatte i Be Your Best. Fremover er planen å vokse hurtig, bekrefter Olsen.

Det betyr imidlertid ikke at de skal hente kapital med det første. Både Olsen og Skarheim forteller at Be Your Best er i en «grei, fin» finansiell posisjon.

– 2023 blir et år der vi setter oss opp for fremtidig suksess, sier den nye sjefen.

Lærdom av dot com

– Mange justerer nå kursen fra hurtig vekst til en relativt rask vei til lønnsomhet, gitt situasjonen i kapitalmarkedet. Har dere gjort en slik justering?

Gründer og styreleder Skarheim tar ordet.

– Det er ikke tilfeldig at vi har den situasjonen vi har. Grunnen til det, er at vi har tenkt på at verden kunne komme til å forandre seg ganske kraftig. Det er fordi noen av oss er gamle, sier han med tydelig henvisning til seg selv.

– Jeg har vært med på dot com-krasjen. Var det én ting jeg lærte av det, var det å sørge for å ha lang horisont.

Skarheim har også tidligere delt sine beste krise-råd til startups.

Konservative kunder

De to toppene i Be Your Best forteller at de for tiden jobber med noen av de største navnene og merkevarene i bransjen, men hevder å ha fått munnkurv av kundene og kan dermed ikke si hvem det er snakk om.

– Man skulle tro at fotballklubber var veldig moderne og «fremme i skoa», men det er nok en del systemer som fortsatt er konservative. Det kan ta en del tid gjennom ulike avdelinger innad i klubber. Det er noe vi må forholde oss til. Vi er en ny spiller i bransjen, som skal bevege oss raskt, så det er nok en utfordring vi må finne ut av, sier Olsen.

Her mener den nye sjefen at han stiller med en fordel i sin nye jobb, fordi han har bakgrunn i og kjennskap til telebransjen.

– Det er utrolig konservativt, og det tar kjempelang tid. Så å navigere i slike store, tunge prosesser, det er litt av det jeg håper å kunne bidra med.

VM på ski for Madagaskar

Olsen presiserer også at han i Be Your Best vil knytte sitt «DNA mye tettere til selskapet» enn det har vært i hans tidligere roller. Som en del av overgangen får han også en eierandel på over seks prosent.

– Det som blir nytt for meg her, er å bygge opp interne prosesser fra bunn av. Jeg kommer fra corporate Schibsted, hvor alt var på plass, og Unacast - hvor jeg hadde mye innflytelse, men gründerne hadde satt ting på plass. Jeg kan bruke mye av den læringen her.

– Hvilke egenskaper gjør deg godt egnet til denne rollen?

– Det å gå gjennomført ting, er ekstremt viktig i startups og scaleups, sier Olsen, og trekker frem en historie han mener demonstrer hans egen gjennomføringskraft:

Under studiene i Trondheim fattet han interesse for langrenn, noe som hadde vært fjernt for Olsen tidligere. Med foreldre fra Madagaskar og oppvekst i Stavanger, var det lite som tilsa at han skulle markere seg på dette feltet.

Så fikk han en utfordring under en middag med den gassiske konsulen: representer Madagaskar på VM i langrenn.

– Så sa jeg ja. Og i 2019 representerte jeg Madagaskar for første gang i et verdensmesterskap på ski. Det tar jeg med inn her. Når vi setter oss et mål, skal det gjennomføres.

– Selv når du vet at du blir knust?

– Du går jo inn der og lager deg egne mål. Du må forventningsstyre overfor deg selv, hva er målet? Mitt mål var å få økt forståelsen for at dette ikke bare er en idrett for hvite folk. Den optimale motivasjonen er at folk jeg møter i marka ikke skal bli sjokkert når de møter meg. For det skjer jo. Mitt mål er at det skal oppleves som helt vanlig. Der har vi fortsatt en vei å gå, sier han - og legger til:

– Dessuten kom jeg ikke helt sist! Jeg slo alle mexicanerne.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS