Teamet i Atomico

Atomico lukker rekord-fond: Skal investere milliarder i klima-startups

Overtegnet fondet på 8 milliarder: Får med seg penger fra Klarna og Spotify-gründere

Publisert Sist oppdatert

Det London-baserte venturekapitalfirmaet Atomico har nettopp stengt sitt femte fond på 820 millioner dollar, tilsvarende omtrent 8 milliarder kroner.

Fondet er det største alenestående fondet i Europa, og slår Atomicos egen gamle rekord fra 2017 på 7,8 milliarder.

Fondet har allerede investert i flere startups, deriblant norske Spacemaker, som i fjor hentet 215 millioner fra fondet.

Selskapet forteller at fondet skal brukes for å samarbeide med misjonsdrevne europeiske grunnleggere i serie A, med en fondstørrelse som kan investere i serie B og C i "breakout-selskaper". De legger til at fondet ble overtegnet og egentlig hadde satt et tak på 7,5 milliarder kroner.

Tidligere gründere investerer

Nå skal fondet brukes til å investere i europeiske klima-startups.

–Risikokapital kan spille en avgjørende rolle i en verden med så mange akutte utfordringer. Vi leter etter ambisiøse grunnleggere med driv og som driver selskaper med visjonære løsninger på problemer som virker vanskelig å løse, sier gründer Niklas Zennström, grunnlegger av Atomico,i en pressemelding.

Nytt av året er at selskapet i tillegg til å ha med seg banker, pensjonsfond og familiekontorer, har de også fått med seg privatpersoner. Selskapet ønsker ikke å gå ut med navn, men sier i en pressemelding at listen over investorer inneholder grunnleggere og tidlige ansatte i selskaper som Klarna, Spotify, Supercell og Skype.

I tillegg til investeringen i Spacemaker er det gjort investeringer i Kheiron Medical, Peakon, Scoutbee, Koru Kids, Automation Hero, AccuRx, Infarm og HealX .