venture

Atomico: Europas tech-kapital øker mens USA og Kina bremser

Mens tilgjengelig venturekapital har falt med 8 prosent i USA og 9 prosent i Kina siden 2020, har Europa sett en vekst på 18 prosent i samme periode.

Venturekapital i Europa er nå på nivå med Kina.
Publisert Sist oppdatert

Ifølge en fersk rapport fra VCen Atomico har investeringer i Europas teknologiindustri stupt med halvparten i 2023, som en konsekvens av høye renter og andre økonomiske utfordringer. 

Rapporten, State of European Tech, publisert på tirsdag, viser at samlet finansiering for europeiske venture-støttede selskaper er forventet å falle med 45 prosent fra året før.

Total venturefinansiering for europeiske teknologiselskaper vil nå 45 milliarder dollar i år, ned fra 82 milliarder i 2022 og 100 milliarder året før det. 

Atomico forklarer at årets nedgang er en korreksjon og en retur til pre-pandemiske år som så en vill økning i verdsettelse og finansieringsnivåer.

Tom Wehmeier, leder for datainnsikt hos Atomico, fortalte CNBC at Europa skiller seg ut ved at regionen faktisk er oppe de siste tre årene sammenlignet med sine amerikanske, kinesiske og andre internasjonale motparter.

U.S. og asiatiske institusjonelle investeringer i europeisk teknologi har falt markant, ifølge Wehmeier, da «turist»-fond som Tiger Global og Coatue, som oversvømmet markedet i 2020 og 2021, trakk seg tilbake det siste året eller så som følge av makroøkonomiske motvinder.

Mens USA har falt med 8 prosent og Kina med 9 prosent for samlet venturefinansiering siden 2020, har Europa sett en vekst på 18 prosent i samme periode, noe som viser regionens motstandskraft.

 AI-selskaper som Aleph Alpha, Mistral og DeepL har samlet inn hundrevis av millioner dollar i kapital fra investorer til høye verdsettelser, takket være hypen rundt OpenAI, som står bak den ekstremt populære ChatGPT-chatboten.

Ifølge Atomico var AI det største trekkplasteret for innsamlingsrunder på 100 millioner dollar eller mer, med 11 AI-selskaper som sikret seg disse såkalte megarundene.

Også på seed-stadiet var AI det mest populære området for investorer, og tiltrekker seg 11 prosent av alle finansieringsrunder verdt 5 millioner dollar eller mindre.

Samtidig er Europa det ledende knutepunktet for globalt AI-talent, med antall høyt kvalifiserte AI-roller som har økt ti ganger over det siste tiåret, og overgår USA.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Klima-teknologi var en annen fremtredende sektor, ifølge Atomico. Finansiering til selskaper i karbon- og energisektoren utgjorde 27 prosent av all kapital investert i europeisk teknologi i 2023, tre ganger mer enn i 2021.

Ifølge Atomico overgikk den samlede verdien av alle private og børsnoterte teknologiselskaper i Europa 3000 milliarder dollar i 2023, og gjenoppretter det nivået etter et betydelig fall i 2022.

I fjor så den europeiske teknologisektoren 400 milliarder dollar bli strøket av sin samlede markedsverdi.

Saken er laget med hjelp av ChatGPT og kvalitetsikret av Shifters redaksjon.