INVESTOR

Arkwright X-topp skal jakte nordiske vekst­selskaper for internasjonalt milliardfond

Mathilde Tuv Kverneland bytter ut såkornsinvesteringer i Oslo med London-baserte Target Global, og har en klar plan om å sørge for milliardfondets første norske investering innen kort tid.

Mathilde Tuv Kverneland flytter til London og ny jobb i Target Global.
Mathilde Tuv Kverneland flytter til London og ny jobb i Target Global.
Publisert

Etter å ha tatt overgangen fra konsulent til investor i Arkwright-systemet, har Mathilde Tuv Kverneland vært med å bygge opp en startup-portefølje bestående av blant andre betalingsselskapet Two, innkjøpsplattformen Ignite Procurement, utviklingsverktøyet Unleash og no-code-selskapet Appfarm.

Nå forlater hun stillingen som investeringsdirektør i Arkwright X og Oslo til fordel for det London-baserte venturefondet Target Global. Selskapet har totalt tre milliarder euro, omkring 35 milliarder norske kroner, under forvaltning.

– Jeg hadde det helt fantastisk der jeg var før. Men jeg ble nysgjerrig på å se startup-økosystemet i et større perspektiv, helst fra en av de store hubene, som Berlin eller London. Hvis jeg skal gjøre noe nytt, passer det nok ikke bedre om 5-10 år. Det var bare å hive seg ut i det, selv om det var vanskelig å forlate det jeg kjente godt og trivdes med, sier hun på telefon til Shifter fra sin nye hjemby London.

Jakter vekstselskaper i Norge

Hennes nye arbeidsgiver har, som navnet tilsier, et globalt mandat. Target investerer i alt fra såkornsfasen til sen venture, altså flere hundre millioner kroner.

Porteføljen rommet selskaper fra hele verden, men er tyngst eksponert mot Europa. Target har både kjøpt seg inn i og solgt Foodora-eier Delivery Hero, mens selskaper som Revolut og Nettbil-konkurrenten Auto1 ligger i den aktive porteføljen.

Det er imidlertid få nordiske og ingen norske selskaper å finne der. Det har Tuv Kverneland tenkt å gjøre noe med. Hun er den første Skandinaviske ansettelsen til Target, og får nå ansvaret for å jakte muligheter i Norden og Baltikum.

– Det er en superspennende region, og Target ser mange fordeler med å backe selskaper derfra. Det er flinke folk og gjennomgående høy kvalitet over selskapenen i Norden. Nå ser man også at flere som har jobbet i vellykkede selskaper tidligere, starter noe nytt. Det gir større muligheter for suksess, sier hun om hvorfor milliardfondet nå øker satsingen i regionen.

– Det blir viktig med skandinaviske investeringer i nærmeste fremtid, legger hun til.

– Hvor fort kan en norsk Target-investering skje?

– Det kan være i løpet av de neste ukene. Det er en fordel jeg har, vi trenger ingen langvarig «upramping».

Opp en divisjon

I Arkwright X ble det først og fremst investert på såkornsnivå. I Target går Tuv Kverneland inn i vekst-teamet, og skal dermed jakte selskaper som har kommet lenger i utviklingen enn de hun tidligere vurderte.

Typisk skal hun investere i såkalte serie A- og serie B-runder, som innebærer plasseringer på mellom 10 og 30 millioner euro, altså opptil omtrent 350 millioner kroner.

– Den faseeksponeringen og selskapene jeg skal jobbe med, synes jeg er spennende. Det blir komplementært til det jeg har gjort før, men samtidig med flere nye elementer.

Lærdommene fra Arkwright X

Tuv Kverneland hadde inntil den ferske overgangen tilbrakt hele sin profesjonelle karriere i Arkwright-systemet, først som konsulent og deretter som investor i X-prosjektet.

– Det er ekstremt høy kvalitet i alle ledd. Arkwright er gode på å finne balansen mellom å være analytisk og datadrevet, og å forstå personligheter, visjoner og ambisjoner. Det har vært viktig lærdom.

– Og så tar jeg med meg viktigheten av å spille på hverandres styrker, og omfavne det.

– Hva blir det mest utfordrende fremover?

– Det er en veldig stor overgang fra det relativt lille økosystemet i Norge, hvor jeg hadde ok kontroll på selskapene som beveger seg og nettverket. I begynnelsen har det vært litt «overload». Men det håper jeg å få kontroll over etter hvert.

– Så er det å investere i senere faser, som krever andre typer vurderinger og en annen type støtte til porteføljeselskapene. Der har jeg også mye å trekke på fra tiden som konsulent.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS