Proptech

Arkitekt-startup henter 5,5 millioner

Parallelo spant ut av arkitektkontoret Tag Arkitekter. Med frisk kapital og ny CEO skal de gå løs på å onboarde de første arkitekt-kundene.

Arkitekt Dorotea Nenadovic, CTO Catho Bjerkseter, CEO Ove Kvalsvik og utvikler Jamie Lawrence Payne i Parallelo.
Arkitekt Dorotea Nenadovic, CTO Catho Bjerkseter, CEO Ove Kvalsvik og utvikler Jamie Lawrence Payne i Parallelo.
Publisert Sist oppdatert

Parallelo ble startet av arkitektkontoret TAG Arkitekter, og senere spunnet ut som et eget selskap. Selskapet leverer en programvare som skal hjelpe arkitekter med å frigi tid til mer kreative oppgaver, og dermed også øke prosjektverdien til utbyggerne.

Løsningen lar arkitekter raskt generere alternative leilighetsplaner og teste løsninger under ulike forutsetninger.

I følge selskapet selv gjør dette at man kan legge opp til en mer dynamisk arbeidsflyt mellom utbygger og arkitekt, slik at man enklere kommer frem til boligprosjektet som best balanserer arkitektonisk kvalitet og prosjektøkonomisk gjennomførbarhet.

Med Parallelo kan arkitekten raskt gjøre endringer, for eksempel ha færre to-roms leiligheter og flere med tre rom - et arbeid som i store prosjekter tar mange dager å gjennomføre.

– Med Parallelo kan vi redusere tre dagers arbeid til et tastetrykk, fortalte daglig leder Kitty Colbjørnseen Aarseth til Shifter da selskapet ble lansert tidlig 2020.

Nå har selskapet hentet inn ny frisk kapital og gjort en omorganisering.

Skal jobbe tett med arkitekter i den videre utviklingen

Ny daglig leder er Ove Kvalsvik, som tidligere har gründet og vært partner i innovasjonsstudioet Fueled, som jobber sammen med etablerte selskaper for å utvikle og skalere nye vekstselskaper.

Han sier at det ikke er dramatikk bak lederskiftet og hans inntreden i selskapet. Og han er tydelig på hva som blir de viktigste oppgavene for selskapet fremover.

– Vi har funnet en sterk product market fit hos utbyggerne. Vår viktigste oppgave fremover blir å bygge et brukergrensesnitt og en forretningsmodell for arkitektene.

– Våre viktigste oppgaver vil derfor være å jobbe tett med arkitekter i den videre utviklingen, og utvide teamet med flere teknologer slik at vi kan ta unna etterspørselen vi opplever, samtidig som at vi driver teknologiutvikling i høyt tempo, sier han.

Frem til nå har fokuset til Kvalsvik & co vært å utvikle backend-delen av løsningen og demonstrere verdi. Kvalsvik forteller at de har gjennomført 40 prosjekter sammen med de fleste av de største boligutviklerne og arkitektkontorene i landet.

Blant de som har benyttet løsningen er OBOS, Nordr og AF. Tilbakemeldingene har vært svært gode.

– Blant annet ser vi at arealutnyttelsen i snitt er 3,5 prosent høyere når Parallelo brukes enn når alt arbeidet gjøres manuelt, sier han.

Nå starter arbeidet med å onboarde de første arkitekt-kundene.

– Vi jobber nå med å lansere et produkt i markedet som arkitektene selv kan ta i bruk og å finne en forretningsmodell som gir mening for alle parter - både arkitektene, utbyggerne og oss selv.

Ser mot utlandet

Parallelo hentet nylig inn 5,5 millioner kroner fra nye og eksisterende aksjonærer. Tidligere har selskapet hentet inn 3,5 millioner kroner.

De nye som kommer til er Hancon AS og Arctech AS. Emisjonen gjøres i tre transjer, hvor målet er å utvikle et lanseringsklart produkt og etablere selskapet i arkitektmarkedet, forteller Kvalsvik.

Han har en tydelig plan for hvor selskapet skal være om fem år.

– Vi bygger en teknologi som kan skaleres til andre land med tilsvarende byggekultur som Norge. Etter å ha etablert et godt fotfeste i Norge, er det naturlig å tenke de andre nordiske landene, samt store markeder som Tyskland, Frankrike og USA.

– Mange av utbyggerne vi jobber sammen med har prosjekter i de andre landene og vi har allerede innledet dialog med utenlandske arkitektkontorer, så det intuitive er å se raskt utover. Men først skal vi begeistre enda flere utbyggere og arkitekter i Norge.

Powered by Labrador CMS