Terje Aasland (Ap) mener et eventuelt gründervisum bør være en del av en større, nordisk satsing.

Arbeiderpartiet vil ha gründervisum som del av en felles nordisk satsing

Et nordisk talentrekrutteringsprogram kan være løsningen på floken flere gründere i Norge fra land utenfor EØS står overfor, tror Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson.

Publisert

Så snart man beveger seg fra fast ansettelse og jevnlig lønn til å bli gründer eller investor, sliter borgere fra land utenfor EØS med å få bli i Norge.

Shifter skrev i forrige uke om Kyle Havlicek-McClenahan, som etter en årrekke med studier i Norge og ulike roller i det norske oppstartsmiljøet, nå risikerer å bli kastet ut av landet. Årsaken er at oppstartsselskapet han nå er i gang med var for ferskt til å betale ut lønn, og inntektene fra side-jobben tørket ut under pandemien.

Weorder-gründer Andy Chen har også fortalt at han, etter å ha bygget opp og solgt Tidal til Jay-Z for flerfoldige millioner i 2015, måtte bruke bakdøren og søke om familiegjenforening for å få bli i landet.

Den Høyre-ledede Solberg-regjeringen hadde gjennom hele sin periode denne saken på agendaen, men ingen konkret politikk ble lagt på bordet før de borgerlige tapte valget i høst.

Også Arbeiderpartiet har flere ganger omtalt problemstillingen.

I et intervju med Shifter i 2016, sa Hadia Tajik at partiet så for seg et gründervisum for utlendinger som skal jobbe i norske oppstartsbedrifter.

– Lønnen er jo ofte ikke høy nok i startups til at de oppfyller dagens krav til arbeidsvisum. Med et slikt visum kan gründerbedriftene få den internasjonale kompetansen de trenger, uten å oppfylle disse lønnskravene, sa hun.

Tajik har ikke vært tilgjengelig for kommentar i denne saken. Det har derimot næringspolitisk talsperson Terje Aasland i Arbeiderpartiet.

Han viser til partiprogrammet, hvor det er tatt til orde for et felles nordisk talentrekrutteringsprogram, som skal sikre at bedrifter får økt tilgang til de fremste digitale talentene i verden.

– Det er absolutt spennende å tenke seg ordninger som et gründervisum som en del av et slikt nordisk program, sier han.

Hvordan en slik ordning bør se ut, og når det kan komme på plass, er derimot noe partiet «må komme tilbake til dersom det blir aktuelt å innføre».