nytt om navn

Anita Krohn Traaseth blir investeringstopp

Anita Krohn Traaseth er utnevnt til ny konsernleder i familieeid investeringsselskap.

Anita Krohn Traaseth.
Publisert Sist oppdatert

Hun har både vært investor og styremedlem i flere startups etter at hun ga seg som sjef for Innovasjon Norge, og mange har spekulert i om hun ikke snart kom til å bli investor på heltid. Nå blir det en realitet når hun går inn som øverste sjef i det familieeide investeringsselskapet DSD.

–  Å få være med å sette retning videre i et bunnsolid selskap som dette - der bærekraft, aktivt eierskap og verdiutvikling er grunnpilarene - det er premisser og en mulighet det er få av, kommenterer Anita Krohn Traaseth overfor Shifter.

– Mange vil vel ikke bli helt overrasket over at du tar en slik rolle. Men hva vil du si at din styrke som investor vil være?

– Å være nysgjerrig på det som kommer, forstår retning og verdidrivere i et selskap og å bidra til sterke team som leverer resultater.

– Vil jobben bestå i å være direkte involvert i investeringene?

– Ja, det er aktiv eierstyring. Vi har et team med investeringsdirektører og andre profiler som forvalter og utvikler porteføljen via styreverv.

Yuhong Jin Hermansen

Overbeviste i styret

DSD er heleid av Folke Hermansen AS som igjen er eid av den kjente Hermansen-familien i Stavanger. Krohn Traaseth har vært styremedlem siden 2021 og kjenner selskapet godt, ifølge styreleder Yuhong Jin Hermansen. 

– Styret er overbevist om at Anita vil være en flott tilføyelse til selskapet og vil bidra til å videreutvikle DSD som et moderne, fremoverlent industrielt konsern. Vi har stor tillit til at hun vil lede selskapet med integritet, visjon og dyktighet. Vi ser frem til å jobbe sammen med Anita, og er sikre på at hun vil bidra til å ta selskapet til nye høyder, sier Hermansen i en pressemelding.

Folke Hermansen var en av Stavangers rikeste forretningsmenn da han døde i 2006, og testamentet ga særkullsbarna én million hver i pliktdelsarv, mens resten gikk til enken Yuhong Jin Hermansen.

Kapital har anslått Jin Hermansens formue til 4,75 milliarder kroner. 

I sommer hevdet særkullsbarn etter Folke Hermansens barn representert ved Cathrine Hermansen at testamentet etter faren kunne være forfalsket. Ifølge Dagens Næringsliv måtte Jin Hermansen levere det originale testamentet til skriftgranskning.

Sønnen av Folke Hermansen, Jørn Hermansen, har vært kritisk til hvordan formuen forvaltes. 

Lang historie

Det Stavangerbaserte DSD-konsernet med røtter fra 1855 utvikler selskaper og investerer innen sektorene hav, mobilitet, reiseliv og helse. DSD-konsernet har i dag eierskap i en rekke selskaper, som til sammen har over 5.600 ansatte. Blant folk flest drar man antagelig mer kjensel på navnet  Det Stavangerske Dampskibsselskab, som selskapet het frem til 2020.

Ingvald Løyning

Som investor i startups er konsernet blant annet involvert i Tidewave, Asistobe, Swipload Technologies, Minuendo, Brudeli Green Mobility, Easyx og Resani.

Anita Krohn Traaseth tar over etter Ingvald Løyning som går av med pensjon.

Anita Krohn Traaseth har siden 2019 jobbet som rådgiver og styremedlem for EU-kommisjonen med opprettelsen av European Innovation Council (EIC). Hun har tidligere også vært administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge, og har ledet regjeringens rådgivende utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren mot 2035. 

Les stort intervju med Anita Krohn Traaseth fra i fjor.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.