KLIMA

Amerikansk finansprofessor: - ESG er bullshit

Aswath Damodaran regnes som en av verdens fremste på verdsettelse av selskaper og mener bærekraftsrapportering ikke bidrar til det.

Finansprofessor Aswath Damodaran ved Stern School of Business ved New York University
Publisert

Bærekraftsrapportering har de siste årene blitt stadig viktigere for alle selskaper som vil fremstå som grønne. Å få en bra ESG-score (Environmental, Social, Goveranance) er blitt måten å vise at selskapene gjør de riktige tingene.

Det har finansprofessor Aswath Damodaran ved Stern School of Business ved New York University lite overs for.

– ESG er bullshit. Det er det mest giftige og tomme konseptet jeg noensinne har sett innenfor næringslivet, sa Damodaran til  Finansavisen.

Damodaran regnes som en av verdens fremste akademikere på verdsettelse av selskaper. Onsdag var han foredragsholder under Oslo Business Forum på Nova Spektrum i Lillestrøm.

Ifølge ham er ESG funnet opp av konsulenter og konsernsjefer med egeninteresser, som begynte som en målestokk for godhet, primært basert på et FN-dokument som fokuserte på klimaendringer. I løpet av de siste 15 årene har det så  blitt tilpasset flere ganger for å kunne selge bedre, ifølge finansprofessoren. 

Han har også lite til overs til hvordan ESG-scoren blir målt, og trekker frem at Exxon Mobil har en bedre score enn Tesla, skriver Finansavisen.

– Hva forteller det meg? Jeg vet ikke. Du må spørre dem som utarbeider målingene nøyaktig hva de vurderer, for de er så forvirret. De vet ikke engang selv hva de måler. Vi bygger altså en investeringsindustri verdt flere milliarder dollar på noe som folk ikke er sikre på hva handler om, sier han.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.