MAT

Amerikanere hopper på norsk tech som skal fikse mer biff av hvert dyr

Med frisk kapital på bok skal Völur sørge for mer effektiv bruk av kjøttøksa verden over.

Gründerteamet i Völur, f.v. Adrián Díaz, Robert Ekrem og David Moriano.
Publisert

Siden 2019 har oppstartsselskapet Völur utviklet programvare for kjøttindustrien. Ved å kombinere data og kunstig intelligens skal selskapet bidra til å optimalisere utnyttelsen av hvert dyr, og øke fortjenesten.

Konseptet er utviklet av gründerne Robert Ekrem, David Moriano og Adrián Díaz. Førstnevnte var i mange år ansatt i Nortura, og konsernet er nå kunde av Völur. Startupen fikk også med seg flere norske investorer i tidlig fase, deriblant Startuplab, Simula Innovation, Smart Innovation Norway, Middelborg og Penny Venture.

Nå har selskapet tatt steget ut internasjonalt, både på kunde- og kapitalsiden.

Amerikansk kapital

Völur har fylt opp kassa med tre millioner dollar, tilsvarende omkring 31 millioner kroner. Hovedinvestor var California-baserte Fusion Fund, som tidligere har satset på selskaper som Lyft og Safehub. De har fått selskap av amerikanske Scribble Ventures og Beat Ventures, samt norske Idekapital. Eksisterende investorer har også fulgt opp.

– Vier veldig fornøyde. Det er gründervennlige investorer. De har kjørt gode DD-prosesser (due diligence) og gjennomført det i forkant av «term sheet», sier Ekrem.

Introduksjonen til de amerikanske investorene kom gjennom Tinc-programmet til Innovasjon Norge, en akselerator basert i Silicon Valley.

– Jeg merker at det blir bedre tilgang på kapital. Vi fikk mye tilgang etter at vi valgte Fusion, sier Ekrem.

Selskapet hadde i utgangspunktet planer om å hente 2,5 millioner dollar, men fikk tilbud tilsvarende fem millioner, forteller Ekrem. Derfor økte de rammen til tre millioner dollar.

Idékapital har fulgt Völur en stund, og har latt seg imponere over hva gründertrioen har fått til, forteller investeringsdirektør Glenn Gill.

– Programvaren Völur har utviklet er sofistikert, unik i markedet, og skaper stor økonomisk verdi for selskapets kunder. Teamet er sterkt, har relevante bakgrunner, og vi tror de har det som trengs for å gjøre Vöur til en stor dominerende aktør i sitt marked. Selskapet har allerede imponerende kunder, og vi tror dette bare er starten på en fantastisk reise, sier han.

Verdsettelsen vil partene ikke kommentere. Ingen av de eksisterende aksjonærene hopper av.

Slik skal pengene brukes

– Vi skal få flere kunder. Vi må jobbe mot amerikanske og europeiske kjøttprodusenter, og da blir det viktig hvordan vi bygger organisasjonen, sier Ekrem om hvordan pengene skal settes i arbeid.

Völur har gjennomført et testprosjekt sammen med en av verdens største aktører innen kjøttproduksjon. Selskapet har ifølge Völur intensjon om å rulle ut den norske programvaren på flere av sine lokasjoner fremover.

– Kundene våre er store aktører og vi opererer med «enterprise sales». Det gir ikke alltid de enkleste salgssyklusene, men vi har et unikt produkt som skaper god interesse i markedet.

Krevende kunder

Det er ikke nødvendigvis innsalget av selve produktet som er vanskelig i dette markedet, hevder Ekrem, men å nå riktig skrivebord i enorme organisasjoner.

– Å få en god fremdrift med de riktige personene involvert hos kunden. En kjøttprodusent kan ha tusenvis av ansatte, og det er viktig for oss å komme i posisjon med de rette ansatte, sier han om hovedutfordringene de står overfor.

Skal forbedre produktet

I fjor omsatte Völur for 2,4 millioner kroner, men investeringstakten var også høy. Resultatet endte med et underskudd på 3,5 millioner kroner. Ekrem vil ikke avsløre hvordan de ligger an i år.

– Vi har hatt kapital, og «runway» frem til nå, så denne kapitalinnhentingen kommer akkurat som planlagt, sier han.

Siden forrige kapitalinnhenting har Völur bygget opp selskapet med både tekniske og kommersielle ressurser, noe de også vil fortsette med etter pengeinnsprøytningen - og særlig på teknologisiden.

– I tiden fremover blir det som alltid viktig å videreutvikle og forbedre produktet. Samtidig som implementeringstiden, hvor vi tilpasser i henhold til kundenes forretningsregler reduseres ytterligere, sier han.

Selskapet har en «runway» på et par år med den nye kapitalen.

Sørg for å være oppdatert på det nyeste i næringslivet

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*