Rolv Erik Ryssdal ringer med børsbjella for å markere at Adevinta noteres på Oslo Børs.

Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet for 84,7 milliarder kroner - blir verdens største

Norske Adevinta overtar Ebays rubrikkvirksomhet for over 9,2 milliarder dollar, tilsvarende 84,7 milliarder kroner. Adevinta-aksjen stiger kraftig på børsen.

Publisert Sist oppdatert

Adevinta, som i fjor ble skilt ut fra Schibsted, ble ilagt en børspause mandag i påvente av en kunngjøring. Også handelen med Schibsted-aksjer ble stanset med samme begrunnelse. Dette ble opphevet da avtalen var klar.

Ifølge E24 steg Adevinta-aksjen 27 prosent på de første sju minuttene med handel på Oslo Børs tirsdag formiddag. Schibsteds A-aksje steg nesten 15 prosent.

Bekreftet

I en børsmelding tirsdag formiddag bekrefter Adevinta oppkjøpet. Det består av 2,5 milliarder dollar – rundt 23 milliarder kroner – samt rundt 540 millioner aksjer i Adevinta, noe som utgjør 44 prosent. Schibsteds eierskap i Adevinta reduseres som følge av handelen fra 59 til 33 prosent.

– Med oppkjøpet av Ebays rubrikkannonsedel blir Adevinta det største rubrikkannonse-selskapet globalt, med en unik portefølje av ledende markedsplasser, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

Milliardavtalen fører til at Ebay blir sittende med 44 prosent av de utestående aksjene i Adevinta, per utgangen av andre kvartal. Samtidig vil selskapet få rundt 33 prosent av stemmerettighetene.

Mediekonsernet Schibsted, som i dag er største aksjonær i Adevinta, vil etter oppkjøpet bli sittende igjen med en eierandel på rundt 33 prosent, og 39,5 prosent av stemmerettighetene.

– For Schibsted betyr dette at vi går fra å være en nær 60-prosenteier til å holde rundt 33 prosent i et dobbelt så stort selskap hvor vi blir hovedaksjonær med Ebay, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund til E24.

I 20 land

Adevinta har fra før digitale markedsplasser i 15 land i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika. Til sammen har selskapet 36 tjenester og markedsplasser med 1,5 milliarder månedlige sidevisninger.

Ebays rubrikkvirksomhet tilbyr annonser i mer enn 1.000 byer verden over. Inntektene fra rubrikkvirksomheten var i første kvartal 248 millioner dollar, ifølge E24.

Gjennom oppkjøpet får Adevinta solide markedsposisjoner i 20 land. Tjenestene vil nå 1 milliard mennesker og ha 3 milliarder månedlige besøk, heter det i børsmeldingen.

Den samlede omsetningen basert på 2019-tall var 1,8 milliarder dollar, mens driftsresultatet beregnes til 600 millioner dollar.

Schibsted sikrer dansk portefølje

Samtidig ble det klart at Schibsted kjøper Ebays danske rubrikkvirksomheter, DBA.dk og Bilbasen.dk, fra Adevinta etter gigantoppkjøpet tirsdag.

– Vi har sett på Danmark i en tid, og det å ta over bilbasen.dk og DBA.dk er en unik mulighet for Schibsted for å få tilgang til dette digitalt avansert og attraktive markedet for rubrikkannonser på nett, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted i en pressemelding.

I avtalen verdsettes den danske delen av Ebays rubrikkvirksomhet til 330 millioner dollar, tilsvarende litt over 3 milliarder kroner.