Administrerende direktr i Abelia ystein Eriksen Sreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia
Administrerende direktr i Abelia ystein Eriksen Sreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia

Abelia: Norges omstillingsevne er svekket

– Svært bekymringsfullt, sier Abelia-sjef Øystein Eriksen Søreide.

Publisert Sist oppdatert

Norge er blant annet svekket på spissutdanning, breddeutdanning og spisskompetanse innen teknologi og digitalisering. Det viser årets utgave av Abelias Omstillingsbarometer, som måler hvordan Norge gjør det i forhold til andre sammenlignbare land på områder som er relevant for omstilling.

– Økte offentlige utgifter, koronakrisen, og klimasituasjonen øker behovet for omstilling av norsk økonomi. Det er derfor svært bekymringsfullt at Norges omstillingsevne er svekket, uttaler Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia, i en pressemelding onsdag.

Faller til 22. plass

Rapporten følger rundt hundre sentrale indikatorer, innen de fire områdene humankapital og kunnskap, teknologi og digitalisering, entreprenørskap og innovasjon og FoU. Norge måles opp mot 29 andre land.

– Høy kompetanse, ikke minst innen teknologi, er en forutsetning for å utvikle nye arbeidsplasser, nye næringer og et bærekraftig velferdssamfunn. Årets rapport viser at Norge må satse mye mer på kunnskap og teknologi om vi skal lykkes med å bygge en kunnskapsintensiv og konkurransedyktig økonomi, sier Søreide videre.

Norge er nær bunn på andel med spissutdanning, og faller fra 19. plass til 22. plass. Vi er også blant de dårligste landene på å tiltrekke seg internasjonal kompetanse, og går nedover på breddeutdanning. I tillegg faller Norge på rangeringen som måler spisskompetanse innen teknologi- og digitalisering, viser rapporten.

Positiv utvikling

Omstillingsbarometeret viser imidlertid at Norge fortsatt har svært gode oppstartmuligheter for entreprenører, og vi er nær toppen på utdanning og trening av entreprenører.

Norge går fra 6. til 3. plass innen innovasjonsaktivitet, og rangeres på 6. plass på omfang av forskning og utvikling.

– Fremgangen på disse områdene er positivt for Norges omstillingsevne og fremtidige verdiskaping. Samtidig har koronakrisen gitt betydelig lavere FoU-aktivitet og kraftig redusert tilgang på kapital, sier Søreide og legger til:

– Vi trenger derfor at forskningsbevilgningene økes, og at det offentlige virkemiddelapparatet stimulerer til utvikling av norske vekstbedrifter og eksportsuksesser.

Powered by Labrador CMS