Strøm

Å Energi tar storgevist

Norske Å Energi selger seg ned i den tyske delen av batteriselskapet Eco Stor.

En av to batteriparker på 20 MW som Eco Stor åpnet i Bayern i Tyskland i fjor. Prosjektet ble utviklet i samarbeid med Kyon Energy og Verbund.
Publisert Sist oppdatert

Å Energi er den største investoren i Morrow Batteries og storeier i Otovo

Nå selger de seg ned i den tyske delen av Eco Stor, som driver med storskala energilagring (batterier) og gir med det fra seg majoriteten av eierskapet. 

Transaksjonen som forventes gjennomført innen begynnelsen av april, gir Å Energi en gevinst i underkant av 300 millioner kroner. 

Samtidig er det selskapet X-elio, eid av verdens største fond innen fornybar energi - Brookfield Asset Management - og Nature Infrastructure Capital som går inn med 3-4 milliarder kroner i den tyske delen av Eco Stor.

Nedsalget skjer delvis gjennom salg av aksjer og delvis gjennom en rettet emisjon mot kjøperne.

I et energimarked med større innslag av uregulerbar kraftproduksjon fra sol- og vindkraft vil er det behov for stadig mer lagringskapasitet.

Lluis Noguera, CEO i X-Elio (t.v.) og Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi

– Batteriteknologien er som et kinderegg i omstillingen til et fornybart samfunn. For kraftprodusentene vil batteriinstallasjonene gi et mer forutsigbart inntektsgrunnlag, fordi lav- og nullpristimer reduseres, skriver CEO i Å Energi - Steffen Syvertsen - i en pressemelding.

– For nettselskapene vil de redusere behovet for nettinvesteringer og gi færre driftsutfordringer. For forbrukere vil batterier gi mer stabile kraftpriser, tryggere strømforsyning, og en vesentlig lavere forventet nettleie. I sum gir batteriene en stor samfunnsøkonomisk gevinst, 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.