Thor Richard Isaksen, daglig leder 6AM, gjør endringer i kriteriene de setter for i investere i startups

6AM vil kun investere i startups som blir værende i Trondheim

Det Trondheim-baserte selskapet tar grep for å få slutt på «snik-oslofisering». Daglig leder Thor Richard Isaksen er ikke redd for å miste gode case.

Publisert Sist oppdatert

– Fremover kommer vi ikke til å investere i bedrifter som planlegger flytting til Oslo, Bergen eller Stavanger. Med det håper vi å beholde flere startups i Trondheim, sier daglig leder i 6AM, Thor Richard Isaksen.

Selskaper han leder er den den største akseleratoren for tidligfase-startups i Trondheim.

Drevet av NTNU og Sintef, har mange av landets mest suksessfulle oppstartsselskaper sett dagens lys i byen.

Det har derimot vært en kjensgjerning at når selskapene får en viss traction, forlater mange byen til fordel for først og fremst hovedstaden.

Klyngeleder i Ocean Autonomy Cluster, Frode Halvorsen, skrev i en kronikk hos Shifter i fjor at «Trondheim er ikke god nok på å holde på vekstselskapene. Punktum.»

Isaksen bruker begrepet «snik-oslofisering», som også gjelder tidligfase-selskaper.

Isaksen forteller at begrepet stammer fra en episode i TrondheimTech-podcast og ble brukt for å beskrive situasjonen i periode hvor flere profilerte ledere valgte å forlate Trondheim til fordel for Oslo, uten at det var opplagte grunner til hvorfor.

– Tall vi har samlet inn viser, at nesten halvparten av alle gründerbedrifter som startes på NTNU forlater byen innen relativt kort tid. Vi mener det er mange gode grunner for en gründer å bygge selskapet i Trøndelag, og ønsker å gjøre det litt lettere for noen å velge å bli.

Jobber med flere nøkkelaktører i miljøet

Undersøkelser 6AM har gjort viser at en av de viktigste grunnene til at gründere forlater Trøndelag, er mangelen på tilgjengelig kapital i tidlig fase.

– Det kan være mange gode grunner for en bedrift til å relokalisere, og man kan forvente en viss geografisk mobilitet i næringslivet. Men hvis det er kapital som drar bedrifter sørover, kan kapitalen like godt holde dem her, sier Isaksen.

Av samme grunn jobber 6AM også med flere nøkkelaktører i miljøet for å styrke tilbudet til gründere i tidlig fase, og har etablert et nytt samarbeid som har fått navnet Trondheimsmodellen, med blant annet coworkingspacene DIGS og Work-Work med på laget. Flere vurderer nå å slutte seg til samarbeidet, ifølge Isaksen.

– Miljøene i Trondheim og Oslo har en del likhetstrekk, men Trondheim har definitivt noen fortrinn som er verdt å satse på. Dette er kjent materie for de fleste. Så det er et visst element av «put your money where your mouth is».

Tror noen reagerer negativt

Isaksen legger til at det ikke er en juridisk bindende avtale, og at 6AM kommer til å hjelpe alle gründere så godt de kan, uavhengig av eventuelle flytteplaner.

Men investeringskapitalen sparer de til de som planlegger å være i regionen.

Han er ikke redd for at dette vil gjøre 6AM til en mindre attraktivt investor.

– Den vil sikkert være noen som reagere negativt på dette, men det lever jeg godt med. Det viktigste er tross alt at bedriftene finner kapitalen de trenger for å vokse, uavhengig av hvor den kommer fra.