Corporate venture

247 Ventures: – Det skal være nok i det for gründerne

Den ferske CVCen til 24SevenOffice vil ikke pushe gründere for hardt under kapitalkrisen. – Vi ønsker å gi tilbake til startupmiljøet, sier sjefen Staale Risa.

Staale Risa leder 247 Ventures
Publisert

Etter 20 år i den operative ledelsen til teknologiselskapet 24SevenOffice, hvorav de seneste fire som toppsjef, sluttet Ståle Risa høsten 2021. Han ble erstattet som administrerende direktør av tidligere konsulent Eirik Aalvik Stranden.

Men helt slutt var det ikke.

Risa sa selv ved avgangen at han i en periode ville over i en rådgiverroller. Med flere oppkjøp i beltet var det ikke helt unaturlig at han dukket opp igjen som leder for selskapets nye corporate ventures-satsing, 247 Ventures.

– Vi er i gang, og det er bra. Vi har gått litt rolig ut og er ganske kresne, forteller han Shifter.

Siden starten av året har CVCen gjort to investeringer, i Subtrackr og Tidbit, men flere er på vei.

– Vi vil investere der hvor vi kan tilføre mer enn bare penger. Fra 24SevenOffice tar vi med mye kompetanse, teknologi, nettverk, tilgang til kunder og distribusjonspartnere, og vi kan bidra med mye mer.

Til høsten flytter 24SevenOffice inn i et nytt hovedkvarter i «slottet bak slottet». Her skal det også bli rom for selskapene i 247 Ventures portefølje.

Satt en øvre grense på eierskap - og holder seg til den

– Mange oppstartsselskaper er på pengejakt for tiden. Det ryktes at investorer krever større andeler. Har dere justert betingelsene deres?

– Det skal være nok i det for gründerne. Derfor har vi satt en øvre grense på 20 prosent eierskap. Vi skal ikke eie mer i noen av selskapene. Med maks 20 prosent har vi innflytelsen vi ønsker og kan tilføre kunnskap og kapital til 24SevenOffice sine økosystemer, sier Risa.

Samtidig er det viktig å bevare gründernes motivasjon for å drive videre.

– Det er ikke vi som skal bygge selskapene, det er det gründerne som skal gjøre. Større oppkjøp tar vi gjennom 24SevenOffice, og det er en helt annen strategi.

– Hvilke krav har dere til finansiell avkastning?

– Vi er opptatt av en kombinasjon av teknologi, vekst og lønnsomhet. Vi skal kunne regne det hjem som en isolert finansiell investering, samtidig skal det ha en strategisk sammenheng til 24SevenOffice slik at vi i tillegg kan tilføre den merverdien vi kommer med som investor, sier Risa.

Subtrackr holder styr på abonnementene

En av de første investeringene, Subtrackr, er et lite SaaS-selskap som skal bidra til å holde styr på bedriftenes økende abonnementer.

– Abonnement er en trend vi kommer til å se mer og mer til. Subtrackrs modul for styring av dette er veldig interessant, og det er en åpenbar operasjonell tilknytning til de andre modulene våre. Du kan gjerne kalle det funksjonalitet som vi har hatt på ønskelisten og som kundene våre har etterspurt, sier han. – Og når vi oppdager et bra team som jobber med dette, og som videreutvikler det i et selskap, så er det en god match for oss.

Det er trolig også en god deal for Substrackr. Avtalen med 247 Ventures innebærer blant annet en kommersiell avtale om å selge løsningen som en del av pakken i 24SevenOffice.

Matthias Engen i Subtrackr gjennomførte først en åpen runde rettet mot lokale investorer hvor de fikk med 3-4 stykker som kom inn med «noen sparepenger».

– Det var veldig motiverende. Så fikk vi med Trond Riiber Knutsen og Åsmund Johan Mandal, før vi lukket runden med en litt større investering fra 247 Venture, sier han.

Totalt hentet selskapet rett i underkant av 2 millioner, og «giret» samtidig dette med noe penger fra Innovasjon Norge.

Har ønsket å gi tilbake til økosystemet

– Corporate venture kommer og går litt med konjunkturene. Vil dere stå løpet ut i en eventuell krise?

– Vi ser mulighetene som er der. Vi har ønsket å jobbe med CVC lenge, men har ikke hatt kapasitet før nå. Samtidig ønsker vi å gi noe tilbake til startupmiløet i Norge som vi har vært en del av helt siden 90-tallet. Målet er å stå i dette og bygge en venturesatsing over tid som kan styrke økosystemet til 24SevenOffice, effektivisere driften vår og spre kunnskap til ansatte.

– Kommer dere til å investere mer i år?

– Vi møter selskaper daglig. Hvis det er gode selskaper der ute som passer for oss og ser verdien vi kommer med, så står vi klare.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*