Klima

Bill Gates i Tyskland onsdag.

Støtter opp nytt milliardfond i Tyskland

Den amerikanske milliardæren var å se i Berlin på onsdag der han diskuterte et nytt klimatech-fond. 

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske milliardæren Bill Gates deltok nylig på et møte i Berlin sammen med tyske politikere, stiftelser og andre interessenter, for å diskutere planene for et nytt milliardfond som skal støtte klimatech-startups. 

Det skriver Sifted. 

Målet med det foreslåtte fondet, som vil være det første av sitt slag i Europa, vil være  å løse finansieringsgapet for kapitalintensive klimatiltak. 

Dette vil kunne være spesielt viktig for oppstartsbedrifter som gjerne sliter med å sikre finansiering for kapitalintensive infrastrukturprosjekter – som karbonfangst eller energilagrings-systemer – fordi de ofte ikke har nok inntekt og ansees for å være for risikable av VC-fond. 

Bankene er også ofte motvillige til å tilby gjeldsfinansiering uten at man ennå har bevist teknologien i stor skala. 

Ifølge avisen kalles dette gjerne «first-of-a-kind valley of death», og opprettelsen av et slikt FOAK-spesifikt fond («first-of-a-kind») vil være den første av sitt slag i europa. 

Møtet på onsdag skal ha vært en innledende diskusjon om hvordan det nye fondet på en milliard euro vil kunne se ut. De endelige detaljene om dets struktur gjenstår fortsatt. 

Planen skal være å ha dette klart innen sommeren, og deretter bruke to år på å samle inn midler. 

Tyskland har allerede gjennomført flere trekk for å støtte opp under klimateknologi. I fjor høst ble et klima- og deeptech fond på en milliard euro lansert, som ble støttet at Tysklands «Future Fund».

USA er foreløpig foran når det kommer til å FOAK-finansiering av startups. 

Den amerikanske milliarderen ble invitert til Berlin onsdag for å dele sine erfaringer med å skalere klimateknologi. Hans VC-selskap, Breakthrough Energy Ventures, har støttet 13 europeiske startups i Europa, ifølge Dealroom. 

Inkludert investeringen i Heart Aerospace, som utvikler hybrid elektriske fly.