FOLKEFINANSIERING

Spleis gjentar suksessen fra jul og lanserer sommerspleis.

Spleis har passert milliarden og lanserer «sommerspleis»

Folkefinansieringsplattformen hjelper nordmenn hjelpe andre nordmenn økonomisk denne sommeren. 

Publisert

Inflasjon, rentehevinger, høye strømpriser og dyr mat har preget nordmenns økonomi den siste tiden. Likevel finner mange noen kroner til overs å bidra med for at flere skal få en fin ferie. 

På én måned har over én million kroner fordelt på 150 ulike «sommerspleiser» blitt samlet inn gjennom folkefinansieringstjenesten Spleis. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Konseptet «sommerspleis» ble introdusert i mai 2023, med hensikt om å gjøre det enklere for folk å lage spleiser til de som sliter økonomisk i ferien.

I fjor ble «julespleis» introdusert, og folk bidro med 17,4 millioner kroner til de som gruet seg til jul av økonomiske årsaker. De bestemte seg derfor for å gjøre det samme nå til sommeren. 

– Vi vet at det er mange som genuint ønsker å hjelpe andre – de vet bare ikke helt hvor de skal begynne, sier markedssjef i Spleis, Benedicte Bøhme.

Det er først og fremst influensere, deriblant Kristin Gjelsvik, Christian Ottesen og Cecilia Wik som drar opp tallene, gjennom å spre kunnskap om tjenesten og oppfordre de som kan til å bidra. Gjelsvik sin spleis «Økonomisk støtte til familier som gruer seg til sommerferien» har fått inn nesten 610.000 kroner.

Hittil i år er det samlet inn over 99 millioner kroner på Spleis. Siden oppstarten i 2017 er det samlet inn til sammen 1.067.001.376 kroner.

Spleiser som har samlet inn over 5.000 kroner til privatpersoner har et administrasjonsgebyr på 4,5 prosent og et transaksjonsgebyr på to prosent. 

For store spleiser gjelder vanlig pris opp til 1,1 millioner kroner. På summen som samles inn over 1,1 millioner kroner, belastes kun transaksjonsgebyret på 2 prosent.