fintech

Klarna kjøper verdipapirforetak

I det stille har den svenske fintech-giganten tatt over Dreams Securities, et datterselskap av spare-appen Dreams.

Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna
Publisert

Det er den svenske avisen Dagens Industri som har funnet ut at Klarna i det stille kjøpte verdipapirselskapet Dreams Securities allerede i oktober i fjor, og at oppkjøpet ble godkjent av svenske myndigheter i desember i fjor.

Dermed kan ytterligere et selskap legges til den allerede lange listen av selskaper som Klarna kjøpte i fjor.

Ettersom Dreams Securities har hatt konsesjon som verdipapirforetak fra den svenske Finansinspektionen siden 2019, betyr det at Klarna etter oppkjøpet kan begynne å tilby egne fond. Dagens Industri har også spurt selskapet om dette, uten å få svar.

Det eneste Klarna forteller, er at de har kjøpt Dreams Securities, men at det ikke innebærer at Klarna har noen planer om å kjøpe morselskapet eller samarbeide med det fremover.

Morselskapet Dreams er godt kjent i Norge. Over 160.000 nordmenn har lastet ned appen for å få hjelp å nå sine sparemål. Sammen med Storebrand har selskapet etablert produktet Gjeldfri, som hjelper låntakere å betale ned på lånene sine raskere.

Akkurat det at nordmenn hadde raskere nedbetaling av gjeld som et prioritert sparemål, var en viktig puslespillbrikke i den nye forretningsmodellen Dreams satser på: å bli en B2B-leverandør av teknologi til banker rundt om i verden.

– Det blir en Saas-modell der bankene er våre kunder, ikke forbrukerne. Vi skal hjelpe bankene med å tilby sparing, investering og gjeldsnedbetaling til sine kunder, ved hjelp av vår plattform, sa Dreams-gründer Johan Hemminger til Shifter i fjor vår.

Det bekreftes av medgründer og administrerende direktør i Dreams, Henrik Rosvall.

– Vi fokuserer nå på vår B2B-modell, så salget var helt i tråd med vår strategi. Vi er kjempeglade over at Klarna tar over stafettpinnen og bygger videre på dette fine selskapet, sa Rosvall til di.se,