LAST MILE

Instabox-automatene har blitt et vanlig syn på Østlandet, og kommer nå til flere deler av landet.

Instabox utvider i Norge, men storeier har slaktet enhjørningen

Selskapet som sørger for pakkelevering har lenge vært tilgjengelig på Østlandet. Nå utvider de til Trondheim, Stavanger og Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Svenske Instabox gjorde sin inntreden på det norske markedet i 2019 og har siden da vokst raskt med sine pakkeautomater.

I fjor kjøpe de det norske pakkeleveringsselskapet Porterbuddy, og senere fusjonerte de med Budbee, et annet svensk selskap i samme segment, og dannet Instabee.

Nå utvider selskapet sin tilstedeværelse i det norske markedet, skrives det i en pressemelding. I tillegg til Østlandet, blir de røde Instabox-automatene å se i og rundt Trondheim, Stavanger og Bergen. Denne tjenesten blir dermed tilgjengelig for 800.000 flere nordmenn, opplyser selskapet.

Grepet er ikke helt uventet, ettersom Instabee Norge allerede tilbyr hjemleveringstjenestene Instabox Home og Porterbuddy i de samme områdene.

Enhjørning for et år

Etter oppkjøpet av Porterbuddy og sammenslåingen med Budbee, ble det svenske selskapet som blant annet har norske Verdane og Oda-aksjonær Kinnevik på eiersiden, priset til over én milliard dollar og fikk dermed status som enhjørning. 

Siden har hele budbransjen imidlertid syklet i motvind. Utfordringene omtales i den seneste kvartalsrapporten til nevnte Kinnevik. De viser til netthandelen som krever store volumrabatter, og stadig mer pris-sensitive forbrukere, som gjerne går for den rimeligste leveringsløsningen.

Dette har gått ut over veksten til selskapet, som har vært dårligere enn hva Kinnevik forventer. Derfor har de i tredje kvartal skrevet ned verdien på sin aksjebeholdning i selskapet med 41 prosent. 

De verdsetter nå sin andel på 13 prosent til å være verdt én milliard kroner. Hvis man legger det til grunn, er selskapet nå verdt omkring 7,8 milliarder kroner - eller 700 millioner dollar - og har dermed mistet sin enhjørningsstatus.

Tidligere i oktober byttet de to Instabox-medgründerne Alexis Priftis og Fredrik Hamilton roller. Førstnevnte tar over som sjef i selskapet, mens Hamilton trer inn i styret.