exit-skatten

Gründer Anders Mjåset foran et mørklagt Tordenskiolds gate 3. Når alt rundt er usikkert, kan han alltid stole på kaffekoppen.

Høyre vil skrote innstramninger: Et steg i riktig retning mener Mesh-gründer

Tina Bru (H) og Linda Hofstad Helleland (H) vil reversere endringene av exit-skatten om de blir gjennomført. 

Publisert

Onsdag uttalte Tina Bru (H) og Linda Hofstad Helleland (H) i Dagens Næringsliv at partiet vil forkaste innstramningene av exit-skatten som regjeringen har foreslått. 

– Hvis vi vinner valget blir det ingen gründerskatt som dette. Vi er ikke tilhengere av reversering, men dette har vi ikke råd til å ikke reversere. Dette er viktigere enn å oppløse en fylkeskommune, sa Bru til DN onsdag.

Regjeringen har altså foreslått at exit-skatten må belastes innen 12 år, uansett om du har realisert gevinsten fra opparbeidede verdier eller ikke. I dag er det kun realiserte verdier man skatter av om man flytter ut. Skattesatsen er på 37,8 prosent. 

At regjeringen vil skattelegge urealiserte verdier er noe av det som får høyre-toppene til å reagere.

God dialog

Anders Mjåset, Mesh-gründer og styreleder for interesseorganisasjonen NAST, som tidligere har gått hardt ut mot regjeringsforslagene, er glad for høyre-toppenes uttalelser. 

– Vi har hatt gode møter om dette og våre andre saker, og tror vi kan få godt gehør for moderne næringslivspolitikk hos dem, sier han til Shifter. 

Høyres Linda Hofstad Helleland Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Etter at regjeringen la frem innstrammings-forslagene i mars, har han og NAST vært i dialog med flere partier for å fortelle hvordan exit-skatten kan gå ut over gründerbedrifter.

– Vi har en veldig god dialog med Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Høyre. Vi var også godt i gang med Vestre (Journ.amn. Jan Christian Vestre, tdl. næringsminister) og Arbeiderpartiet før han byttet jobb, sier Mjåset.

Han mener det fortsatt likevel er en vei å gå:

– Det viktigste for oss nå er å få en bedre dialog med de riktige folka i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, sier han og fortsetter:

– Vi tror alle partier ønsker å fremme en gründervennlig politikk, og det var garantert ikke meningen å ramme gründernorge så hardt med dette endringsforslaget.

Kaller næringsministeren på teppet

Til DN sier Helleland at regjeringen bør trekke hele forslaget fra høring, som foregår frem til 21. mai. 

Høyre er ikke det eneste partiet som har reagert på innstrammings-forslagene til regjeringen.

Alfred Bjørlo, Venstre-representat i Næringskomitéen, har sendt inn en såkalt interpellasjon til dagsorden på Stortinget 13. mai (skriftlig forespørsel til debatterende forsamling) der han kaller den ferske næringsministeren Cecilie Myrseth (Ap) inn på teppet for å svare om exit-skatten.

Alfred Bjørlo (V) under NAST-møte.
Alfred Bjørlo (V) under NAST-møte.

– Regjeringens forslag til exit-skatt har utløst et opprør blant norske startup- og teknologiselskaper. Venstre krever at ny Næringsminister Cecilie Myrseth kommer umiddelbart til Stortinget og forklarer hva regjeringen vil gjøre for å unngå at Norge i raskt tempo blir tømt for talent og kapital i nye teknologibedrifter, sier han. 

 Bjørlo viser til NAST-uttalelser om undersøkelser de har gjort blant medlemmene, der blant annet 64 av 110 spurte medlemmer har svart at de vurderer å flytte ut av landet for ikke å bli fanget av den foreslåtte exit-skatten.