BIOTECH

Fra EU-kommisjonens rapport i 2022 om geoteknikk

EU kaster seg inn i kontroversiell debatt om klimateknologi

EU-kommisjonen ønsker en risikoutredning av såkalt «geo-engineering» som mulig tiltak for å nå 1,5 graders målet.

Publisert

Begrepet «Geo-engineering» brukes om teknologi som har til hensikt å endre værmønstre for å bekjempe klimaeendringer. Teknologien er i tidlig utviklingsfase, og svært kontroversiell fordi man på ulike måter forsøker å påvirke naturens gang for å få bukt med konsekvensene av økende temperaturer og mer ekstremvær.

Nå ber EU-kommisjonen om internasjonalt samarbeid for å vurdere risikoer rundt klimainngrep, inkludert såkalt «solar radiation modificaiton», som er en form for geo-engineering. 

I tillegg ønsker de forskning på hvordan kontrollere og regulere dette globalt. Det er første gang EU beveger seg inn på temaet, ifølge Financial Times

«Stratospheric aerosol injection»

En av de mest kontroversielle metodene kalles «stratospheric aerosol injection» og innebærer at man flyr enten et fly, en ballong eller skyter artilleri omtrent 20-25 kilometer over jordoverflaten, inn i atmosfæren, som skyter ut partikler på størrelse med mikroner. Disse reflekterer solens lys, slik at solstrålene skifter retning før de treffer jordens overflate. Slik hindres litt av oppvarmingen.

Flyene som trengs til å utføre slikt arbeid har ennå ikke blitt bygget.

Bruk av metoden har sin pris. Forskere har regnet seg frem til at «stratospheric aerosol injection» vil ha liknende effekt som vulkanutbrudd i atmosfæren. Det er dette som er nedkjølingsprosessen.

Andre former for geo-engineering omfatter blant annet å gjøre såkalte «cirrus»-skyer tynnere for å slippe ut flere infrarøde stråler fra atmosfæren, å sende en form for solbeskyttelse for jorden ut i atmosfæren, og karbonfangst- og lagring.

Årsaken til at EU nå ønsker en utredning om temaet, er bekymringen for at man ikke vil klare å nå 1,5 graders målet til FN om global oppvarming.