biotech

Cytovation står bak oppdagelsen avmolekylet CyPep-1 (bilde), som hjelper kroppens immunforsvar til å forstå hvordan det skal angripe kreftsvulster

Cytovation henter 180 millioner med Canica og Sandwater i spissen

Det Bergen-baserte kreftforskningsselskapet Cytovation henter 180 millioner kroner til en selskapsverdi før emisjon på 950 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer meldte Cytovation om et internasjonalt gjennombrudd med inngåelsen av en samarbeidsavtale med MSD, et av verdens største legemiddelselskaper.

Nå har selskapet hentet 180 millioner kroner, et beløp som er tilstrekkelig kapital for å finansiere en videre klinisk utvikling av Cytovations kreftbehandling, melder selskapet i en pressemelding.

Lars Prestegarden, administrerende direktør i Cytovation.

– Det har vært et utrolig spennende år for Cytovation der vi har lykkes med å ta viktige steg i utviklingen av programmet vårt. Avtalen med MSD var en stor anerkjennelse av teknologien, forskningen og resultatene vi har skapt så langt, og ga gode rammer for videre uttesting.

– Vi er tilsvarende svært godt fornøyde med resultatene fra kapitalinnhentingen, der erfarne investorer støtter oss med betydelige beløp og bringer med seg verdifull industriell og finansiell kompetanse, sier Lars Prestegarden, administrerende direktør i Cytovation i pressemeldingen.

Lars Prestegarden og professorene Rolf Bjerkvig og Per Eystein Lønning ved Universitetet i Bergen gjorde oppdagelsen av molekylet med navnet CyPep-1 for over ti år siden.

Molekylet hjelper kroppens immunforsvar til å forstå hvordan den skal angripe kreftsvulster. Gjennom flere år har gründerteamet bak Cytovation jobbet med testing og videreutvikling av bioteknologien.

Sandwater, Canica og Pactum med på laget

I forbindelse med den nylig gjennomførte emisjonen verdsettes selskapet og teknologien til 950 millioner kroner før innhentingen av 180 millioner kroner i frisk kapital.

Emisjonen ble foranket i de norske investeringsmiljøene Sandwater og Canica. Sandwater, som har vært på eiersiden av Cytovation siden 2017, investerer i selskaper på tvers av bransjer, inkludert biovitenskap.

Nå får de også Canica og Pactum med på laget.

– Vi investerer i innovative og ambisiøse selskaper som vil å ha en reell og positiv påvirkning på samfunnet, og der det står dyktige mennesker bak. Vår tro på teknologien og teamet i Cytovation er stor, og det gleder oss at flere erfarne eiermiljøer ser det samme. Sammen med de to svært kompetente investeringsmiljøene i Canica og Pactum, ser vi frem til å bidra i den videre utviklingen av et selskap som virkelig kan skape positiv endring og gjennom det god avkastning, sier Morten E. Iversen, medgründer av investeringsselskapet Sandwater.

Christer Kjos, CEO i Canica Holding AG, legger til:

– Cytovation deler vår tilnærming og vilje til å ta på seg nye utfordringer med engasjement og lidenskap. Vi tror selskapet har nådd et spennende punkt i utviklingen og ser frem til tiden da denne potensielle nye behandlingen kan hjelpe et stort utvalg av kreftpasienter verden over.