arbeid

Antall ledige IT-jobber fortsetter å stige uten at antall kandidater stiger i samme tempo

Antall utlyste IT-jobber fortsetter å vokse. Men kandidatene uteblir

Ferske tall fra Finn viser også at mulighetene for hjemmekontor er avgjørende å vite før man i det hele tatt søker på de rekordmange ledige stillingene som ligger ute.

Publisert Sist oppdatert

Shifter har ved flere anledninger skrevet om mangelen på IT-kompetanse i Norge. Selskaper strekker seg langt med frynsegoder for å overbevise kandidater om å jobbe for dem.

Flere i miljøer frykter bråstopp for startups på grunn av kompetansemangel.

Noen startup må reise til utlandet for å finne folk.

Basert på ferske tall fra Finn.no ser ikke situasjonen ut til å ha endret seg.

– Det er et ekstremt høyt volum av stillingsannonser ute. Samtidig er det mindere tilgang på kandidater innen de fleste bransjer, men spesielt innen IT og teknologi peker seg ut. Det krever mer av arbeidsgiver for å dekke sitt behov, sier jobbanalytiker og leder for FINN jobb, Christopher Ringvold.

Det har aldri vært så mange ledige stillinger på FINN jobb før. I løpet av fjerde kvartal i 2021- som var preget av en del usikkerhet knyttet til omikron, var det en økning i antall nye stillingsutlysninger på 60 prosent sett mot samme periode i fjor.

Ser man på total tallene for 2021, har det vært en økning i antall stillingsutlysninger på 56 prosent sett mot 2020.

Også Industri og produksjon, IT, samt Bygg og anlegg har hatt et meget godt 2021, med økninger på henholdsvis 76 prosent, 55 prosent og 46 prosent i antall stillingsutlysninger sett mot 2020.

2021; året folk ville ha hjemmekontor

De mest brukte søkeordene (fritekstsøk) på FINN jobb sier mye om hva arbeidstakere er på jakt etter når de leter etter ny jobb. Og i andre kvartal 2021 så man plutselig at «hjemmekontor» havnet på topplisten.

I dette kvartalet lå «hjemmekontor» på niendeplass på topp 10-listen, mens i tredje kvartal var det oppe på sjetteplass. I fjerde kvartal var det nede på 23. plass, som Ringvold tror kan ha sammenheng med at man nå har fått på plass et eget “hjemmekontor”-filter på FINN jobb, som har ført til at det er færre fritekstsøk etter dette sett mot tidligere.

– Totalt sett i 2021 har antall søk etter “hjemmekontor” økt med over 130 prosent sett mot 2020. Dette er spennende innsikt som sier mye om hva arbeidstakere ønsker fremover. I høst fikk vi også på plass et eget “hjemmekontor”-filter på FINN jobb, som vi ser at blir brukt i stadig økende grad. Dette viser tydelig at mange har blitt opptatt av økt grad av fleksibilitet i arbeidslivet, forklarer Ringvold.