kapital

VCer har mye «tørt krutt», men viser få tegn til å lade kanonen.

Amerikanske VCer sitter på store summer - bremser investeringstakten

Fortsatt nærmest rekordmye «tørt krutt» blant VCer.

Venturekapital i USA er nær historiske høyder. 

Ifølge venturekapitalist Jon Sakoda fra Decibel Partners, som har satt sammen data fra PitchBook og National Venture Capital Association, sitter amerikanske VCer nå på omtrent 271 milliarder dollar, tilsvarende 2700 milliarder kroner.

Det melder The Information.

Selv om dette tallet er litt lavere enn Sakodas estimat på 290 milliarder dollar fra september, er det fremdeles nesten dobbelt så mye som for fem år siden. 

Tidligfase oppstartsselskaper sikret seg omtrent 1,360 venturefinansieringsavtaler i andre kvartal, på linje med samme periode i 2021.

Selskaper innen AI og spesielt generativ AI har vært blant selskapene som har lykkes med å vinne investorenes gunst i det siste. 

Lagt om strategien

Navin Chaddha fra investorselskapet Mayfield sier at firmaet hans nå skriver mindre sjekker til oppstartsselskaper for å bedre fordele risiko.

Chaddha sier til The Information at gründere aksepterer større utvanning, mens venturekapitalister reduserer eierskapskravene i forsøk på å nå kompromisser. 

Mayfield annonserte nylig at det var satt av 250 millioner dollar for investeringer i pre-seed AI-oppstartsselskaper. 

Chaddha råder selskaper til å finne to hovedinvestorer for fremtidige finansieringer, idet investorer ser etter å dele flere avtaler for å redusere risiko og spre kapital over flere selskaper.

Vil ikke forstyrre LPene

Enkelte av VCene som avisen har vært i kontakt med, forteller at de hentet ekstra mye kapital i 2021 og nå heller unngå å ringe investorene sine (limited partners - LPene) for å be om mer. 

Tanken er at det er bedre å hente store summer sjeldent enn små ofte.

– Vi vil ikke be om påfyll hele tiden...fordi det er irriterende for LP-er, sier Freestyle General Partner Jenny Lefcourt til avisen. – Vi ønsker heller ikke å ta inn så store summer at vi sitter på kapitalen deres mens den kunne tjent renter.

 Notisen er laget av Chat-GPT og redigert av Shifters redaksjon.