AI

Facebook-eier Meta lanserer AI-produkt.

AI-kappløpet tetter seg til: Meta lanserer nytt våpen mot Google og Microsoft

Samtidig saksøkes Google for dataskraping til bygging av AI-modell.

Publisert

Meta, tidligere kjent som Facebook, forbereder seg på å lansere en kommersiell versjon av sin kunstige intelligensmodell for å konkurrere mot Google og Microsoft-støttede OpenAI.

Det melder Financial Times.

Tidligere i år ga Meta ut LLaMA, deres eget storskalaprogram for språkmodellering (Large Language Model, LLM) trent på enorme mengder data. 

Nå har de planer om å lansere en ny versjon som vil være bredere tilgjengelig og mer tilpasselig for bedrifter, ifølge tre personer kjent med planene.

Meta hevder at deres LLM-er er «open-source», noe som betyr at detaljene om den nye modellen vil bli offentliggjort. 

Dette står i kontrast til tilnærmingen fra konkurrenter som OpenAI, hvis nyeste modell, GPT-4, er en såkalt «black box» der dataene og koden som brukes til å bygge modellen, ikke er tilgjengelige for tredjeparter.

Lanseringen av Meta kommer som en del av et opphetet kappløp blant teknologiselskaper i Silicon Valley for å etablere seg som dominerende aktører innen AI. 

I går lanserte Twitter-eier Elon Musk offisielt xAI, et prosjekt bemannet av et team han har ansatt fra OpenAI og forskningslaboratoriet DeepMind.

Google saksøkt for dataskraping

Et søksmål ble rettet mot Google tirsdag, med påstander om at teknologigiganten skrapte data fra millioner av brukere uten deres samtykke og brøt opphavsrettslover for å trene og utvikle sine kunstige intelligensprodukter.

Ifølge CNN ble det foreslåtte gruppesøksmålet mot Google, morselskapet Alphabet, og Googles AI-datterselskap DeepMind, inngitt i en føderal domstol i California på tirsdag. 

Søksmålet ble reist av Clarkson Law Firm, som tidligere inngav et lignende søksmål mot OpenAI, produsenten av ChatGPT, forrige måned.

Klagen hevder at Google «har stjålet alt som noen gang er skapt og delt på internett av hundrevis av millioner amerikanere» og bruker disse dataene til å trene sine AI-produkter, som chatboten Bard. Klagen hevder også at Google har tatt «praktisk talt hele vårt digitale fotavtrykk», inkludert «kreative og opphavsrettsbeskyttede verk» for å bygge sine AI-produkter.