Tellef Thorleifsson i Northzone. Foto: Zero

Northzone fikk inn over tre milliarder svenske kroner til nytt rekordfond. Satser på nordisk ny teknologi innen finans og utdanning

Publisert Sist oppdatert

Målet var å få inn 2,8 milliarder svenske kroner. Det gikk raskt.

Northzone ble gründet av blant annet norske Tellef Thorleifsson, og investeringsselskapet har kontorer i en rekke europeiske land - blant annet Oslo. Fra før har de investert i selskaper som Klarna og Spotify. I Norge har de blant annet investert i Kahoot. Tidligere i år gikk de ut for å hente penger til et nytt fond som skal investere i den brennhete tech-bransjen i Europa.

– Det er vårt største fond noensinne. Og det har også gått rekordraskt å få inn pengene, sier partner Hans Otterling til Breakit.

Tunge investorer

Det nye fondet til Northzone vil bli nærmere presentert på konferansen Stockholm Techfest mandag. Men det som er klart, er at Skandia og AP-fondene, samt en rekke andre internasjonale aktører, investerer i det nye fondet.

Ifølge Breakit har fondet allerede investert i to selskaper – den spanske jobbtjenesten Cornerjob og den finske e-fakturatjenesten Zervant.

Mobilsatsing 

Northzone ser spesielt på selskaper som retter seg inn mot ny teknologi innen finans, e-handel og utdanning – og mobil er det som gjelder.

– Vi har passert et interessant punkt der alle generasjoner bruker mest tid på mobilen i stedet for datamaskinen, ikke bare de unge. Mobilen er blant annet grunnen til at e-handelen har eksplodert de siste årene. Nå kan man shoppe hvor man enn befinner seg, sier Otterling til Breakit.

De ser for seg at fondet skal investere i 25 til 30 selskaper over tre til fem år – i Sverige, Norden og Europa. Fondets levetid er ti år.

– Det er viktig for oss at vi kan følge med selskapene lenge. I mange av dem har vi vært med også i det seneste rundene, forteller Otterling.  

Sliter i Norge

Investeringsteamet til Northzone har slitt med å finne norske investeringskandidater innen teknologi de siste ti årene.

– I Norge har olje og oljerelatert teknologi tatt opp ekstremt mye talent. Antall startups innen andre bransjer har derfor vært mindre, sier partner i Northzone Bjørn Stray til DN mandag.

Han peker på at oljeprisfallet og fallet i investeringer samt nedbemanning i oljebransjen har vært positivt for dem.

–Det har vært masse oppstartsbedrifter i Norge knyttet til offshorerelatert teknologi. Nå vil de samme oppstartsmiljøene og kloke hodene yngle i andre bransjer. Og når oljebransjen rekrutterer mindre så må også de som har jobbet der finne andre muligheter. Derfor vil det skapes gründerbedrifter i andre bransjer sier Stray til næringslivsavisen.