Tellef Thorleifsson. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Northzone-Tellef blir ny sjef for statlig bistandsfond: "Vil gjøre en forskjell"

Publisert Sist oppdatert

Tellef Thorleifsson ble inspirert av investeringer i østafrikansk landbruk.

Den mangeårige partneren i det fremgangsrike venturefondet Northzone slutter, og starter i den norske stats bistandsfond, Norfund. Han var en av 47 søkere til jobben, ifølge Dagens Næringsliv.

Han bestemte seg ifølge avisen for å bytte jobb etter at han var med på å starte det sosiale fondet Voxtra Foundation, som investerer i landbruksbusiness i Øst-Afrika.

-- Gjennom dette har jeg møtt mange flinke folk. Jeg har også stor tro på Norfunds mandat. Jeg har lyst til å bruke min kompetanse til å gjøre en forskjell. Norfund har et fantastisk utgangspunkt, og jeg håper og tror jeg har noe å bidra med, sier Thorleifsson til DN.

Northzone er kanskje mest kjent for sine svært lukrative investeringer i Spotify, men har også eierposter i blant annet Kahoot her i Norge, samt en rekke andre selskaper i Nord-Europa. Norfund satser på sin side i markeder der det er mangel på privat kapital, særlig i Afrika sør for Sahara, men er også aktiv i Asia og Latin-Amerika.

– Norske investeringer i Afrika sør for Sahara er beskjedne. Det er mye å gå på der. En viktig målsetning der må være å å få ytterligere aktivisert norske og andre internasjonale private investeringsmiljøer, sier Thorleifsson til Bistandsaktuelt, kort tid etter at ansettelsen var offentliggjort.

– Jeg har en grunnleggende tro på at å investere i privat sektor for å etablere nye bedrifter og skaffe arbeidsplasser kan føre til varig vekst og er viktig for utvikling. Jeg har også sterk tro på at investeringer i ren energi, foruten det miljømessige, bidrar til å bygge infrastruktur som er avgjørende og er derigjennom jobbskapende, sier han til nettstedet.