Nordmenn har unndratt skatt på krypto verdt 50 millioner kroner

Publisert

Skatteetaten har så langt identifisert opp til 70.000 personer i Norge som eier kryptovaluta, men anslår at det reelle tallet er langt høyere.

I skattemeldingen for 2019 hadde mindre enn 5000 imidlertid rapportert det de eier eller har tjent på kryptovaluta i skattemeldingen, opplyser etaten i en pressemelding.

Skattesatsen på inntekt fra gevinst er 22 prosent.

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med kryptovaluta. Blant annet undersøker de hvorfor mange tidligere ikke har rapportert på skattemeldingen som forpliktet.

– Vi tror mye av gapet skyldes nettopp at en del kryptoeiere feilaktig antar at kryptovaluta er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og ikke har tenkt over at det er de selv som må føre opp dette. Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge alle lover og regler, og vi ønsker å hjelpe de som investerer i krypto til å gjøre det riktig, sier seniorrådgiver Marius Johansen i Skatteetaten i pressemeldingen.

Skatteetatens analyser viser også at det er en større og bredere del av befolkningen som nå har formue og inntekter fra kryptovaluta sammenlignet med tidligere år.

Det siste halvåret er det som følge av Skatteetatens etterkontroller avdekket over 50 millioner kroner som er unndratt beskatning.

Over tusen personer har endret tidligere års skattemeldinger på eget initiativ. I tillegg har det vært en økning i antall konkrete tips til Skatteetaten om mulige uoppgitte verdier.