Lars Johan Bjørkevoll. Foto: Per-Ivar Nikolaisen.

Startup-pioner slutter i Xeneta for å starte "hemmelig" prosjekt: «Timingen er perfekt»

Publisert Sist oppdatert

Lars Johan Bjørkevoll hadde det «helt konge» i Xeneta, men likevel er det nå viktigere og riktigere for ham å hjelpe andre startups opp og frem.

– Dette handler ikke om at har vært misfornøyd med å være i Xeneta. Det er helt konge å være i Xeneta, sier Lars Johan Bjørkevoll, nå avtroppende Chief Growth Officer i den fremadstormende techstartupen innenfor shipping.

Nøkkelspiller

Han var en av de første ansatte i Xeneta etter gründerne, og har i den første fasen hatt hovedansvaret for å bygge det kommersielle fundamentet som trengs for hurtig vekst, samt å rekruttere de fleste av de kommersielle ansatte og ledende nøkkelpersoner til selskapet som har bygget verdens heftigste prissammenligningsverktøy for containertrafikk. For mange vil det nok komme som en overraskelse at han nå trekker inn årene. Men for Bjørkevoll er det helt naturlig, og det kunnet ikke passet bedre.

– Jeg slutter i Xeneta fordi timingen er ekstremt god, fastslår han.

Bedriftsbygger

Bjørkevoll må sies å ha vært en av pionerene i den moderne gründerbølgen i Oslo. Han har ledet Mediaplanet Norge fra noen få millioners omsetning til 60 millioners omsetning og var med på å utvikle selskapet internasjonalt fra kun en håndfull personer til over 350 personer i 18 land.  Sammen med to tidligere kollegaer startet han "en company builder", for å bygge opp «media & tech»-selskap fra bunnen. Ut fra dette kom blant annet et av Norges ledende innholdsmarkedsføringsselskaper, Plapre, samt Relink, et meget lovende selskap som i dag bygges videre i fra Danmark. Han var en stund med i teamet som bygde Mesh. Og selv om han ikke kunne noe som helst om shipping, var det kanskje ikke så overraskende at han skulle ende opp som en av topplederne i startupen som spås å bli en av av landets neste «enhjørninger»

For lite å gjøre

Etter hvert som han har ansatt flere og flere svært dyktige folk, har det også blitt vanskeligere å finne en tilfredsstillende måte å bruke seg selv.

– Det handler om selvinnsikt, komme seg ut når tiden er moden. Jeg kunne blitt i Xeneta en stund til, men ville da frarøvet andre muligheten til å blomstre og mine muligheter til å gjøre det jeg nå skal gjøre, sier Bjørkevoll.

– Men det var ikke det at du begynte å kjede deg også?

– I fjor gikk jeg til Patrick (red.anm. gründeren) og sa jeg at jeg måtte ha mer jobb. Jeg syntes at jeg hadde for lite å gjøre, han måtte legge mer på pulten min. Jeg har en enorm arbeidskapasitet, og den må mates. Det er ikke riktig å si at jeg kjedet meg, men etter hvert som det blir flere og flere kompetente mennesker som drar i samme retning, blir det mindre å gjøre for sånne som meg, med mindre de liker å administrere.

– Jeg er nok en person som kan beskrives som en med 0-100 mentalitet – å bygge et sterkt fundament for de første 100 personene og millionene er de mest spennende, etter dette må noen andre ta over stafettpinnen.

Startupsamfunnets mangler

Samtidig som han har sett at Xeneta-skuta har stø kurs videre, har han opplevd hvordan oppstartsbransjen i Norge har utviklet seg videre. Han har holdt workshops og vært mentor for flere startup-bedrifter tilknyttet StartupLab og andre miljøer som blant andre 500 Startups og She Community. Nå skal han også være «lead mentor» for to startups i den nystartede Katapult-akseleratoren – alt på frivillig basis.

– Jeg tror ikke at det er en hemmelighet for noen at jeg er over normalen interessert i startup-samfunnet vårt. Jeg finner like mye tilfredstillelse (kanskje mer) i å kunne bidra til at andre lykkes med det de ønsker som å lykkes selv. Selv om det skjer mye positivt i økosystemet, er det også manko på mye. Det er nå et «window of oportunity», der mye av det videre grunnlaget nå legges for det som skal bygges fremover. Jeg ønsker å være en bidragsyter, sier Bjørkevoll.

Dårlige råd

– Jeg har de siste årene sett at det mangler oppdatert kommersiell kompetanse. De som kommer med råd er ofte så langt fra daglig business at rådene er direkte feil, sier Bjørkevoll.

Denne nødvendige «hands on»-kompetansen får du ikke gjennom skole, konsulenthus eller lignende, ifølge Bjørkevoll.

– Den må komme fra noen som har vært igjennom disse fasene flere ganger, men som fortsatt sitter tett på businessen og ikke er utdatert. Jeg ønsker å bidra til en kompetanseoverføring i tidligfase, en «how to», for å sikre størst mulig sjanse for suksess, ikke bare synsing og overordnet strategi.

Hemmelighetsfull

Bjørkevoll tror at vi i Norge de neste årene vil se økning i investeringskapitalen – både fra utlandet og forhåpentligvis også fra Norge.

– Mer kommersiell kompetanse til techbedrifter i en tidlig fase, sørge for å rigge dem til vekst, øker mulighetene for at de lykkes og «derisker» investeringene, mener Bjørkevoll.

Han ønsker på denne måten å bidra til å sette flere norske startups på kartet internasjonalt, ikke bare én startup, men flere. Men han er også litt hemmelighetsfull.

– Hvordan har jeg tenkt å gjør dette, vel jeg har noen konkrete planer, men jeg må holde kortene lit tett i en periode til. Jeg lover at Shifter skal bli de første som får vite, sier Bjørkevoll.

– Og til info, jeg tror Xeneta er et kjempecase, men tror på samme side at muligheten som nå er i det norske startuplandskapet kanskje er noe som aldri vil by seg igjen. Altså jeg heier på Xeneta, men vil selv bidra til at flere kan dra på samme reise som vi har vært på.

 

Hør også vår tidligere podcast med Lars Johan Bjørkevoll, for å lære mer om hans tanker om gründerskap og selskapsbygging.