Bitcoin steg raskt i fjor. Foto: Creative Commons/4liberty.eu

Nordmenn skatter for fem milliarder i kryptovaluta, men gjemmer unna mye

Publisert Sist oppdatert

Skatteetaten mener at minst 22.000 nordmenn sitter på kryptovaluta-formuer som de ikke har rapportert inn til myndighetene.

Ferske tall viser at nordmenn rapporterte inn kryptovaluta for fem milliarder kroner i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Til sammen skal norske skatteytere ha hatt en gevinst på en milliard kroner etter at de har investert i valutaer som bitcoin og ethereum. Men Skatteetaten har indikasjoner på at det er en storstilt underrapportering.

Skatteetaten hevder at de har indikasjoner på at minst 30.000 personer har formue eller gevinst etter at de har investert i digitale valutaer som dette. Men bare 8000 av disse har altså fortalt om det til myndighetene.

Tallene baserer seg på informasjon fra ulike interne databaser, samarbeid med andre etater som Finanstilsynet og Økokrim og internasjonalt skattesamarbeid på området, ifølge artikkelen.

-- Vi får stadig bedre mulighet til å følge med på hvem som har inntekter og formuer på dette området, sier skattedirektør Hans Christian Holte til DN.

En tilleggskatt vil ligge på mellom 20 og 60 prosent, avhengig av hvor grov unndragelsen er, ifølge Holte.