Kristian Elset Bø: «Alt for mange dårlige ideer blir investert i av folk uten peiling på teknologi»

Scales-gründeren tok med seg teamet til Lofoten på en måneds lang «workation».

Publisert

Shifter tar tempen på gründere i sommervarmen.

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

CTO i Scales.ai. «One-man army coder» og digital nomade (utenom pandemien). Trives aller best i tropiske strøk og har stor tro på at «veien blir til mens man går».

Jeg brenner for at folk skal kunne glede seg til å gå på jobb, og at en arbeidskultur bygget på sterke sosiale relasjoner er første steg for å oppnå dette.

2. Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

Smeller til med en «workation» i Lofoten sammen med teamet i en hel måned! Fantastisk å kunne ta en halv dag med topptur eller surfing hvis været tillater, og så jobbe det inn igjen når det regner.

3. Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

Det er mer enn nok av motgang som gründer, men for oss har ikke pandemien bidratt til veldig mange grusomme opplevelser. Tvert imot! Vi hadde alltid planer om å være et «remote-first team», og utfordringene og stresset pandemien har utsatt andre bedrifter for, har gjort at mange av dem skjønner at de trenger produktet vårt, spesielt nå som vi går mot en hybrid arbeidsplass!

4. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

Å betale den første lønna basert på inntekt fra kunder, ikke investorer. Da lettes skuldrene betraktelig! Å få bekreftet en stjerneinvestor som Antler i ryggen var ikke så ille det heller, riktignok.

5. Har du en favoritt-«icebreaker»?

Tja, den om isbjørnen slår sjeldent feil.

6. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

Lett Richard Branson, han som akkurat tok en tur i verdensrommet! Han har flere sitat jeg liker å minne meg selv på i blant, spesielt dette: «I don't think of work as work and play as play. It's all living.». Han sier også mye klokt om å sette ansatte foran aksjonærer, og hvordan det gjør alle mer lykkelig i det lange løp.

7. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

Til tross for min skepsis til hardware, så hadde det fort blitt Remarkable. Det de har fått til å skalere med produkt og kultur, er intet mindre enn «remarkable»!

8. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

Å merke at man egentlig mistet oppmerksomheten til investoren halvveis inn i møtet, og at resten av tiden egentlig bare går til høfligheter.

9. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

For meg har tilgang til gratis utdanning og studielån vært avgjørende! Nå ser vi at færre og færre kan overleve uten deltidsjobb i de store byene, så da er det kanskje på tide å revurdere lånesatsene litt? Vi har jo en av verdens beste løsninger for dette problemet allerede, men den kan alltid bli bedre!

10. Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

Om vi skal inn i EU står nok ikke på agendaen en gang, men jeg er i hvert fall opptatt av mer europeisk samarbeid, ikke mindre!

11. Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

Sitter og ruger på et par coins jeg kjøpte like før den første kryptosmellen i 2018, har ikke våget meg inn på børsene etter det.

12. Eie eller leie sparkesykkel?

Leie! Eventuelt å være medeier i et distribuert nettverk av eide sparkesykler. Mye av magien er jo å kunne parkere en sparkesykkel uten å tenke på at du må tilbake til akkurat denne senere. Det er frihet!

13. Handler du mat på nett eller i matbutikken?

Til tross for mange store planer om å systematisere dagligvareinnkjøp, så er det stadig nærbutikken som vinner. Når jeg får nok stabilitet til å planlegge 5/7 middager i uka skal jeg signe opp for Oda! Foreløpig bikker jeg knapt 3.

14. Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

Jeg har hatt det mye gøy på backpacking i Asia før, men bruker sjelden tid på å savne tidligere feriedestinasjoner. Ofte morsommere å oppdage nye! Hadde det ikke vært for pandemien hadde mye av dette året gått til Sør-Afrika og Colombia!

15. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

Jeg sitter jo mest på techsiden, så mine flaueste stunder kommer når produktet ikke fungerer helt som det skal, spesielt under viktige demoer for kunder eller investorer. Har heldigvis dette ordtaket fra Reid Hoffman (medgründer i LinkedIn) å lene meg på: «If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late.»

16. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

Gjennomføre internasjonal vekst, samt å ansette første utvikler i tillegg til meg på teamet! Blir spennende å finne riktig person, vise dem rundt i kodebasen og sammen legge grunnmuren for teknologien og kulturen som skal drive tech-siden av Scales de neste årene.

17. Hva bør norske gründere bli bedre på?

Å kode MVPer. Det er altfor mange gode ideer som blir liggende i idé-fasen fordi man aldri fant en CTO til å lage en enkel prototype. I tillegg er det alt for mange dårlige ideer som blir investert i av folk uten peiling på teknologi, som kunne blitt vraket av en enkel MVP.

18. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

Jeg har laget og drifter en nettside hvor man kan laste opp og visualisere data fra dating appen Tinder, https://swipestats.io. Det ble aldri stort mer enn et hobbyprosjekt, men alt fungerer, og stadig vekk blir jeg kontaktet av alt fra masterstudenter fra Stanford som ønsker data å analysere, til folk som ønsker å skrive artikler og poster for Reddit. Den siste fikk over 10.000 «upvotes». Da krasjet siden i et par timer.