KOMMENTAR

«I jakten etter «nye utfordringer» er løsningen tilsynelatende å si opp jobben, for så å sporenstreks begynne i en klin lik rolle i en annen bedrift.»

En hyllest fra gründer og daglig leder i innovasjonsstudioet Braver, til deg som ikke byttet jobb forrige uke.

LinkedIn bugner over av gladsak-poster fra folk som har sluttet i jobben sin, eller skal starte i en ny. I jakten etter «nye utfordringer» er løsningen tilsynelatende å si opp jobben, for så å sporenstreks begynne i en klin lik rolle i en annen bedrift.

Inspirert av dette fenomenet la jeg ut en egen post på LinkedIn i går, som startet slik:

«Etter fire fantastiske år i Braver er det på tide med nye utfordringer.

Derfor har jeg bestemt meg for å bli værende her i mange herrens år til.»

Ja, vi trenger et dynamisk arbeidsliv. Ja, det er vel å bra å gi et digitalt klapp til dem som skifter jobb oftere enn vi andre skifter sokker, og ja, vi skal selvsagt ønske dem lykke til med sin neste gig.

Men jeg vil også sende en rungende applaus til deg som blir værende der du er.

Du som sikrer kontinuiteten som enhver bedrift er helt avhengig av. Du som er kulturbærer. Du som vet hvordan alt funker. Du som alle vi andre kan spørre til råds. Du som er en av bærebjelkene i sjappa du jobber i, enten du vet det selv eller ei.

Få steder er denne typen kontinuitet viktigere, og mer undervurdert, enn i oppstartsselskaper. I svære «corporates» finnes det strukturer, prosesser og regler for alt mellom himmel og jord. I små bedrifter kan vi ikke lene oss på slikt, for kulturen, arbeidsmetodikken, innsiktene og læringen vi har tilegnet oss siden oppstarten finnes kun i hodene og hjertene til de få ansatte vi har.

En liten bedrift er en skjør organisme. Nøkkelpersoner som slutter kan bety kroken på døra, eller at hele bedriften rykker mange hakk tilbake. Nettopp derfor ønsker jeg å anerkjenne deg som blir værende i jobben du har, spesielt hvis du jobber i en liten bedrift. Hurra for deg som blir værende når ting blir vanskelig, når produktutviklingen står i stampe, når kundene sier «njæ», når investorene gnåler, «runwayen» krymper, og sjefen serverer ledelsestabber på løpende bånd.

Ja, det finnes spennende muligheter andre steder. Gresset er som kjent irrgrønt på andre siden av gjerdet. Men «nye utfordringer» kan og bør i mange tilfeller finnes (eller skapes!) akkurat der du er. På vegne av alle oss uerfarne ledere av små bedrifter: tusen takk til deg som ikke byttet jobb forrige uke.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*