Demoday på VIS i Bergen ble arrangert online.

Hvis Staten stjeler: Slapp av gründer, de vil aldri klare å utkonkurrere deg

Startlink kan være trygg på at en norsk statlig aktør ikke vil klare å lage et internasjonalt konkurransedyktig verktøy for å matche investorer med gründere. Men mange andre kan gjøre det, og det er der den virkelige kampen står.

Publisert Sist oppdatert

Over 10 sider i lørdagsutgaven til Dagens Næringsliv forteller teknologigründer Lasse Hafstad Karlsson (23) om hvordan han føler seg lurt av innovasjonskontoret VIS i Bergen, da han hadde kontor der. Mens rådgiverne hos VIS ga inntrykk av at de ville hjelpe ham med å bygge hans digitale plattform Startlink, skal de ha utviklet sin egen løsning for å matche investorer og gründere.

Siden VIS nå har lagt ned sin online.demoday.no, er det vanskelig å si hvor likt konseptet er. Men det som er sikkert er at både VIS og Startlink har hatt som mål å løse et av de vanligste problemene gründere verden over sliter med når de starter opp – nemlig å hente kapital fra investorer. Ikke overraskende er de da ikke alene med å forsøke å løse dette problemet på en digital måte.

Startlink går inn i et knallhardt marked der det er mange om beinet. Flere har prøvd seg også her til lands. Danske banks «The Hub» er en av dem. Startupmatcher, som for øvrig er deleid av Dagens Næringsliv, er en annen. Nå sist på online-utgaven av StartupExtreme ble man som gründer tilfeldig matchet til en samtale med andre deltagere, jeg havnet for eksempel i prat med en indisk ventureinvestor (Shifter er godt fundet, men det var en trivelig prat så lenge det varte).

Jeg tenker at et konsept som Startlink må lykkes utenfor landets grenser for virkelig å bli stort. Den norske gründerdammen alene er for liten. Således er det enda tøffere tak som venter der ute, og Hafstad Karlsson vil møte konkurrenter backet av millioner av venture-dollar – gjerne fra Silicon Valley. Investorhunt og Angellist er blant de største. Et Google-søk på «Tinder for matching startups with investors» viser at det er mange som har tenkt at modellen til den kjente dating-tjenesten er en god måte å få investorer og gründere til å finne hverandre.

Leser man saken i Dagens Næringsliv virker det som om VIS har prestert et usedvanlig dårlig stykke kommunikasjon overfor Startlink-gründeren. Selv i en tid da det er corona-kaos i leiren bør det være mulig for VIS å svare på epost fra startups.

Det er smått utrolig dersom VIS virkelig har trodd at de selv kunne ha klart å skape et kommersielt konkurransedyktig digitalt verktøy for å matche investorer med gründere. Det er omtrent like stor sjanse som å vinne i Lotto fire lørdager på rad at en norsk offentlig aktør skulle ha en sjanse til å ha bygge en internasjonalt ledende tjeneste innenfor dette segmentet. Så dersom VIS hadde troen på at de kunne få til dette, ville jeg som gründer vært mer skeptisk til deres analytiske evner som rådgivere, enn at de skulle stjele ideen.

Lasse Hafstad Karlsson har antagelig en langt bedre sjanse enn VIS. Han har mange veier å gå, og har langt flere strenger å spille på enn en offentlig aktør som er avhengig av offentlige budsjetter for å lykkes med et prosjekt. Jeg har aldri møtt Hafstad Karlsson, men det trengs pågangsmot og gjennomføringsevne, ikke bare en god idé for å lykkes med et gründerprosjekt. Det er iallfall ikke noe tvil om at han har en viss fandenivoldskhet, med tanke på måten han går til krig i en av landets ledende finansaviser.

Hadde jeg vært ham, ville jeg imidlertid så raskt som mulig lagt striden bak meg. Det vil komme langt tøffere kamper enn den han har hatt med VIS. Nå når Folkehelseinstituttet har meldt at vi igjen kan begynne å klemme nære venner, bør han og rådgiverne hos VIS i det minste møtes for å gi hverandre en vennlig albue og se hvordan de kan samarbeide fremover. Det kommer en demodag etter koronaen også, med blanke ark og fargestifter til. VIS på sin side bør si unnskyld for dårlig håndtering og klønete kommunikasjon, ta læring til neste gang, og prøve litt hardere å forstå perspektivet til en hardarbeidende gründer.

Og til Lasse Hafstad Karlsson er det bare å ønske lykke til i nye kamper mot langt større giganter, vi er mange som drømmer om at noen faktisk løser det problemet du vil løse.