Orbit-sjef Wasim Rashid og Abelia-sjef Øystein Eriksen Søreide utfordrer Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet må innovere gründerpolitikken

Landets største opposisjonsparti og kanskje neste regjeringsparti er i gang med sitt landsmøte. Ved møtets slutt må partiet ha fornyet sin gründerpolitikk kraftig om de vil bidra til flere og bærekraftige jobber i Norge, skriver Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia og Wasim Rashid, CEO og gründer i Orbit Technology.

Partiets møteform er ny av året: digital. Fint og flott, men partiets politikk for gründere, digitalisering og teknologi er overmoden for innovasjon. Arbeiderpartiet har selv gått gjennom store endringer, men grepene for å gi vekstkraft til den store underskogen av oppstart- og vekstselskaper i Norge, har ikke fått samme fart. Det er det på tide å gjøre noe med.

Arbeiderpartiet har lenge vært omtalt som ørnen i norsk politikk. Flere har spurt om ørnen fortsatt flyr, eller om den har landet. Uansett hvordan du vrir og vender på det vil partiet være viktig for hele det norske næringslivet, inkludert gründere, vekstselskaper og investorer i årene som kommer.

Om ørnen har landet eller ikke, skal vi ikke konkludere med her, men partiets gründerpolitikk flyr ikke høyt nok og trenger et løft. Partiet har alle muligheter til å bli et gründerparti om de vil. Men det er ikke gjort i en fei. Skal du spise en elefant, må du spise en bit av gangen. I politikkarbeidet kan Arbeiderpartiet nå ta et kjempejafs. Vi har noen forslag til hvordan.

Her er tre steg Støre og resten av Arbeiderpartiet må ta for å bli et gründerparti.

1. Gi lik rett til godt nett med en bredbåndsmilliard. De digitale forskjellene må hviskes ut. Derfor må Ap løfte ambisjonene sine og investere i en digital grunnmur som er nødvendig for å få flere teknologibedrifter også utenfor ring 3 i Oslo. Vedta 1 milliard til utbygging av høyhastighets bredbånd og gi alle rett til god tilgang på godt nett.

2. Legg til rette for «anysourcing»: Rett person på rett plass er avgjørende, spesielt for kompetanseintensive bedrifter som teknologidrevne oppstartselskaper. I et land med begrenset tilgang på arbeidskapasitet og med spredt befolkning må og kan rett person på rett plass bety stedsuavhengige arbeidsplasser. Derfor må Arbeiderpartiet legge til rette for at offentlig sektor og bedrifter har flere stedsuavhengige stillinger.

3. Gi gründerne verktøyene de trenger – en opsjonskatteordning som fungerer. Å gi ansatte eierskap i bedriften er et viktig gode. Det er også et avgjørende verktøy for at oppstartsbedrifter kan holde på de kloke hodene i kampen om talentene. Dagens opsjonskatteordning er komplisert, lite brukt og overmoden for endringer. Arbeiderpartiet bør gå inn for en totalrenovering av ordningen og styrke den ved å helt konkret gå over til kapitalbeskatning og en ansattbegrensning på 100 ansatte.