Klarna-gründeren satser millioner på anti-korrupsjonsapp

Publisert Sist oppdatert

Går fra Klarna til Klarity eller fra betalingstjenester til korrupsjon. Det er fremtiden til Niklas Adalberth, en av de tre gründerne som er blitt rike på den svenske betalingstjenesten Klarna.

Etter at han i fjor forlot den operative rollen i Klarna har han opprettet stiftelsen Norrsken med målsetningen å løse store samfunnsproblem ved hjelp av teknologi.

70 mill

Adalberth har selv har satset 70 millioner SEK, penger han fått fra salg av noen av sine Klarna-aksjer, på stiftelsen.

Nå forteller han nyhetssiten Breakit om Klarity en ”whistleblower”-app som skal hjelpe mennesker verden over å laste opp beviser for korrupsjon direkte fra sin mobiltelefon.

Høy risiko

Inspirasjonen til appen kommer nok fra Wikileaks og i det siste fra Panama Papers, men ifølge Adalberth og Kristoffer Hansson som er hentet inn som administrerende direktør, er det ikke korrupsjon på aller høyeste nivå som de er ute etter, men å avsløre misforhold på lokal nivå, for eksempel korrupte individer og institusjoner innen offentlig forvaltning.

− Dette er typisk for hva vi vil engasjere oss i. Det er en nesten naiv tanke bak, med veldig høy risiko og mange utfordringer. Men skulle vi lykkes, er det noe som virkelig kan minske korrupsjonen i verden, sier Adalberth til Breakit.

Lanseres i Øst-Europa

Noen umiddelbar lansering av varslerappen er ikke å vente. Tidligst om ett år tror Adalberth og Hansson at en lansering kan være aktuell.

− Det er viktig at vi ser på både gjeldende lover og regler og de moralske implikasjonene av virksomheten når vi utvikler appen, sier Adalberth.

Til tross for en ukjent startdato vet de allerede at lanseringen vil skje i et utvalgt østeuropeisk land og deretter en internasjonal lansering om testfasen blir vellykket. De har også et team på 20 personer som skal jobbe med utviklingen.

 

 

Powered by Labrador CMS