Kjartan Slette, COO i Unacast presenterer selskapet sitt for pengesterke investorer fra Kina. Foto: Lucas H. Weldeghebriel
Kjartan Slette, COO i Unacast presenterer selskapet sitt for pengesterke investorer fra Kina. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

"Dumme" penger fra "dumme" investorer

Publisert Sist oppdatert

Penger har og vil alltid være en utfordring for startups før inntektene kan bære selskapet alene, og da kommer typisk investorer inn for å hjelpe selskapene over til trygg grunn. Er det alltid en god ting?

Kommentar av Kjartan Slette, COO i Unacast.

Historisk har det vært lite tilgjengelig tidligfase-kapital i Norge men nå er det tegn på at dette snur. Disse investorene kan være like uerfarne som selskapene, og er det da alltid smart for et ungt selskap å ta de imot disse ”dumme pengene”? Kanskje ikke.

Smarte penger er det alle vil ha. Det alle vi unge selskaper med et kapitalbehov trenger. Tilgang til investeringer fra investorer som besitter kompetanse og nettverk for å maksimere de globale mulighetene for å 1) hente mer penger hvis og når det trengs, eller 2) ta selskapet til profitabilitet. Helst det siste. Ofte det første.

Pumper penger inn i økosystemet

Smarte penger har vi hatt lite av i Norge, og spesielt i tidlig fase når unge selskaper trenger det mest. Ja, det har rent faktisk vært lite penger totalt sett. Uansett intelligensnivå.

Det kommer til å endre seg og de neste årene og vi kommer, påstand, til å få et hurtig og hurtigere og hurtigere akselererende økosystem av gode, unge selskaper og smarte penger. Lik et yngre Stockholm. Lik et mye yngre Silicon Valley.

Mange ser hvor vi er på vei, og noen ser at man kan og bør stimulere denne fremtidige positive syklusen ved å "oppkapitalisere" økosystemet tidlig. Og tidlig betyr akkurat nå. En av disse er Innovasjon Norge som nylig delte ut 100 millioner til et knippe investormiljøer som kan matche pengene. Effektivt er det altså 200 friske millioner som skal ut i markedet og inn i unge selskaper. Og dette er bare starten. Ikke bare spesifikt fra Innovasjon Norge, men generelt til innovasjon i Norge.

Blant disse 200 millionene skjuler det seg dumme penger.

Unge investorer: Stopp opp og pust.

Mener jeg at denne trenden ikke ønskes velkommen? Mener jeg at vi ikke trenger at flere individer og institusjoner bør og skal investere i nye selskaper? Mener jeg at du, kjære leser med penger, er dum?

Nei. Selvfølgelig ikke.

Jeg sier at kombinasjonen unge og dumme penger og unge og dumme selskaper kan være farlig for begge, og spesielt for selskapene. Du med penger har ofte mer penger og tar kalkulerte risikoer, mens et selskap har bare… selskapet. En tidlig feilinvestering kan føre til feil fokus, feil tidsbruk, feil ansettelser, feil, feil, og i verste fall også en feil eierskapsgjeld i aksjonærboken som vil være der til evig tid. Fail.

Unge selskaper: Stopp opp og pust.

Det vil være mer penger i det norske innovasjonsmiljøet fremover. Disse første 200 er ikke de siste. Langt ifra. Det er lov å ta dumme penger, men vit hva du gjør og hvorfor, og husk at selv om dumme penger over tid kan bli smarte penger så er det ikke sikkert at det er din oppgave å betale for utdannelsen.

Smarte penger er det alle vil ha. Det alle vi unge selskaper med et kapitalbehov trenger.

Powered by Labrador CMS