Noen av julegavene du nærmest kan være sikker på at dine nære og kjære ikke har fått fra før. Det kan se ut til at innovasjon redder julen. Foto, fra øverste venstre til nederste høyre: Bitcamp, Huddly, Heat Experience, Douchebags, reMarkable, Johannes Jakobsen, Benedicte Tandsæther-Andersen, MovieMask, Cake it easy, Yobi, Poio, Vio, Retyre.

De innovative julegavene til den som har "alt", og vil gi en gründer en god jul

Publisert Sist oppdatert

Shifter har dratt krakken bortått glaset, og prøvd å finne et knippe julegavetips til dem som ikke har handlet ferdig ennå. 

Julen nærmer seg med stormskritt, og med den kanskje også frykten for at gavene man gir enten ikke er spennende nok, eller at mottakeren har dem fra før. Med Shifters julegaveliste kan du likevel være litt tryggere på at ingen får gaver de har fra før eller at de blir lagt i en skuff. Kanskje blir det slik i år, at innovasjon redder julen 2017.

MovieMask

Blant produktene du nærmest kan være sikker på at nevøen, tanten, eller bestefaren din ikke fikk i fjor, finner man MovieMask sin "lommekino", som har fått samme navn som firmaet. "Kinoen" -- som i fasongen kan minne om en VR-brille -- lar brukeren se filmer på mobilen, men tilfører en kinofølelse samtidig. Selskapet har lansert to utgaver av produktet -- MovieMask Go, og den nyere MovieMask Premium.

MovieMask-gründerne Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim med det som kan være årets julegavehit -- lommekinoen MovieMask Premium.

Det er med andre ord slutt på å se filmer på den lille mobilskjermen, når man får en MovieMask. Maskene selges hos Elkjøp, Telenor og Eplehuset.

Komp

Bilde av løsningen Komp. Foto: Johannes Jakobsen

Det kan være utfordrende å skulle inkludere eldre familier i den digitale verdenen -- og hverdagslivet -- når så mye av familielivet deles på en plattform eldre ofte ikke har kunnskaper om, eller deltar på. Komp -- et "nettbrett" fra No Isolation, som tidligere har blitt kjente for roboten som lar barn gå på skole -- forsøker å gjøre noe med isolasjonen de eldre kan oppleve når de står utenfor plattformen der "alt" skjer.

Nettbrettet er innovativt fordi det er så enkelt å bruke: med kun én knapp og noen få funksjoner, er det mindre rom for forvirring hos familiens eldste. Komp er designet spesielt for å virke forutsigbart -- uten uventede lyder eller funksjoner som kan skremme brukeren vekk -- og legger vekt på at brukeren skal oppleve mestring. Prisen tilsier at dette bør være en spleisegave.

Paul Magne Amundsen, Sigmund Andenes og Elise Landsem i Technium lager glidelåsdekket Retyre, som kan bli en julegavehit for de mange tusen syklistene i Norge.

Retyre

Retyre -- "sykkeldekkhylsteret" som kan tas på og av vanlige sykkelhjul uten at man trenger å skifte hele hjulet -- kan bli en julegavehit hos mang en landeveissyklist og hobbysyklist i Norge. Selskapet skriver på nettsidene sine at de ønsker å gjøre "(sykkel)livet ditt enklere, tryggere og bedre", og forteller at det kun skal ta 30 sekunder å feste pigger utenpå sommerdekket, med Retyre-hylsteret. Og er det én ting man trenger i dagens verden, er det ting som tar kort tid å gjøre.

Selskapet bak Retyre, Technium, markedsfører produktet i tillegg med at hylsteret sitter helt fast i sommerdekket og det derfor ikke er noen risiko for at det sklir av, mister grepet eller på annen måte ødelegges under bruk. Piggdekket skal føles helt som et vanlig sykkeldekk, og tåler høy fart, svinger og nedbremsing. Produktet selges hos XXL.

CakeitEasy

Vio-staben vil at abonnementer på digitale aviser skal ligge under juletrær i de tusen hjem i år. Fra venstre: CTO Simen Sægrov, CEO Agnes Dyvik, innholdsansvarlig Miriam Øyna, utvikler Nikolai Bakhanov. Foran, fra venstre: kommersielt ansvarlig Marcus Soknes, COO André Sebastian Værness-Wold og digitaldesigner Ørjan Windsland. Foto: Gard Michalsen

Vil du gi noen kake? Eller vil du spise kake selv, og gir den derfor til noen du kan spise den sammen med? Mulighetene er mange, og det er kakene også: Cake it easy kan i tillegg sende kaker til omkring 200 steder i landet.

Cake it easy har kaker for alle de anledninger der en kake trengs, og i tillegg til et bredt utvalg, kan kunden også spesialtilpasse bestillingen sin og dermed få den akkurat slik de ønsker. Og hvem vet, kanskje en kake fra CakeitEasy blir juledesserten i de tusen hjem i år?

Vio

Kjenner du noen som kan pløye gjennom en hel bunke aviser i løpet av en morgen? Kanskje Vio er produktet -- og utfordringen -- for dem: en abonnementstjeneste på digitalutgaven av 60 norske aviser og magasiner.

Vio sin tjeneste gir leseren fullstendig reklamefrie tekster. Abonnentene får ubegrenset tilgang til alle aviser og blader, og alle kan leses på mobil, nettbrett og PC.

Heat Experience

Varmeplaggene fra Heat Experience skal gi brukeren en varm jul utendørs, ved hjelp av karbonfibre som er sydd inn i klærne og som varmes opp av en ekstern energikilde. Samme teknologi har tradisjonelt blitt brukt i klær for motorsyklister, men da som oftest for å varme de store muskelgruppene og kjernen av kroppen. Nylig lanserte selskapet varmesåler, og på nettsidene loves det at de 150 første bestillingene vil leveres før jul.

Plaggene er produsert spesielt for norske vintre, i motsetning til mange andre vinterplagg, som først og fremst lages for kunder i noe varmere strøk.

Douchebags

Poio, fotografert med noen av bokstavene de ønsker å hjelpe barn å lære. Fra venstre: Daniel Senn (f.v.), Øyvind Byhring, Johannes Stensen og Kristina Halvorsen i Poio. Foto: Heidi Doktor

Tunge ryggsekker og bagger kan være en fast del av hytteturene for mange, og nettopp disse ryggsekkene og baggene kommer nok i bruk igjen, når julen -- og hyttetur -- står for døren. Nettopp det lite funksjonelle turutstyret hadde teamet bak Douchebags sett seg lei på, og siden grunnleggelsen i 2012 har selskapet produsert ryggsekker og bagger som gjør transport av turutstyr lettere. Særlig sportsutstyr skal kunne fraktes bedre med deres produkter, men også andre gjenstander kan ha nytte av funksjonell pakking.

På selskapets nettsider tilbys blant annet ryggsekker og bagger i ulike størrelser.

Huddly

Sean Percival har skrevet "Working with Norwegians", under pseudonymet The Loud American. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Huddly har utviklet et lite kamera for konferanserom og møtelokaler, og kommer stadig med nye programvareoppdateringer til kameraet. Kameraet kan festes på toppen av en datamaskin, og trenger ikke et stativ. Huddly ønsker i tillegg å markedsføre seg for dem som sjelden er på møterom, men som likevel trenger profesjonelt utstyr til videosamtaler og for å ta opp andre videoer. På selskapets nettsider forteller de at kameraet er utstyrt med at intelligent programvare, som sørger for at personen som filmes alltid vil ta seg godt ut.

I slutten av oktober 2017 ble det kjent at Huddly-kameraer skal selges av Google.

WeClean, Yobi og alt annet som frigjør tid

ReMarkable-teamet viser frem produktet, som skal gi brukerne følelsen av å tegne og skrive på ekte papir. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Yobi er tjenesten for dem som har altfor mye å gjøre og altfor lite tid. På Yobis nettsider kan man bestille både "handymen" og "man og van".  I de tilfellene der man trenger en "handyman" til å fikse noe, kan man velge mellom en mer generell "handyman" eller en som for eksempel er spesialist på rørleggerarbeid. I likhet med WeClean tilbyr de også rengjøring, hvis man kjenner noen som kunne ha behov for det når jule- eller nyttårsfesten har gjort sitt.

Poio

Didrik Dege Dimmen i Flowmotion bruker stabilisatoren selskapet har utviklet, og tar en selfie. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Leseappen Poio er ment for noen av de minste i samfunnet: barna som skal lære å lese. Poio markedsfører seg med målet om at det skal være gøy å knekke lesekoden, og konseptet bak appen er at barna skal kunne spille seg gode. Selve spillet handler om de såkalte "leslingene", som er på jakt etter bokstaver som etterhvert fyller en bok. Appen ble laget etter at gründeren Daniel Senn opplevde frustrasjonen knyttet til å skulle lære sønnen sin å lese. Sønnen er født med nedsatt hørsel, og faren ønsket å tidligst mulig kunne gi sønnen gleden av lesing, men dette var utfordrende når gutten ikke alltid hørte bokstavene godt nok.

Poio ønsker å involvere både besteforeldre, foreldre, lærere og ikke minst barna i læringsprosessen, og gjør dette tydelig ved å ha innhold for alle gruppene på nettsiden sin. Poio finnes i AppStore (Apple) og Google Play (Google), og er tilgjengelig for nettbrett og mobiltelefoner.

Bitcamp

Kjenner du noen du gjerne skulle gitt et kurs i app- og spillutvikling? Bitcamp tilbyr kurs innen begge temaer, og i løpet av kursenes varighet kan man for eksempel lære koding, karakterutvikling (til spill) og programmering. Bitcamp tilbyr også Bitcamp Club, et tilbud etter at skoledagen er over, for dem som vil lære om utvikling av apper og spill.

"Working With Norwegians" -- av Sean Percival

Boken "Working With Norwegians" har amerikaneren Sean Percival skrevet under pseudonymet The Loud American, om det å jobbe med nordmenn. Hva skal man gjøre, hva skal man ikke gjøre, og hvordan er nordmenn egentlig? I en Shifter-artikkel om boken skryter Percival av nordmenns arbeidsmoral og synes det er bra at det i Norge er "tillatt" å ha barn selv om man er gründer. I USA er det stikk motsatt, forteller Percival, og henviser til at amerikanere kommer sent på jobb, "prater seg bort" om Trump og Game of Thrones, og ofte har en fordom om at gründere er best barnløse.

reMarkable

Tegne- og lesebrettet som føles som papir har blitt en "snakkis" i startupmiljøene og i kommentarfeltene på sosiale medier, og på selskapets egne nettsider opplyses det om at det er et begrenset antall på lager. Remarkables brett har fått skryt for følelsen av "papiret" man tegner eller skriver på, og de markedsfører seg med at de ønsker å gi brukerne en følelse av blekk på papir.

Det er hittil blitt bestilt 37 000 reMarkable-brett, og med årets julehandel kan tallet ha økt ytterligere. Brettene har vært i salg siden slutten av august 2017.

FlowMotion og Playfinity

Og hvis det først og fremst er neste års jul som planlegges i disse dager, kan kanskje FlowMotion sitt håndholdte stativ for stødige mobilvideoer og Playfinity sin ball for digital utendørslek friste. FlowMotion selger nå unna de siste stativene fra forskuddslageret, og Playfinity skal lansere den digitale ballen i mars 2018.

Ikke gi en bølgefoil

Om ingen av disse julegavene skulle passe til akkurat det de du kjenner ønsker seg, finnes det selvfølgelig tusenvis av andre muligheter, selv om de kanskje ikke er like innovative eller støtter gründersamfunnet i Norge økonomisk. Selv om man er glad i startups og innovasjon, bør man kanskje ikke dra det for langt. Likevel er det nok visse innovative produkter man med hell kan unngå å gi, skal vi tro en lattermild Sven Jørund Kolstø fra Optoscale.

-- I utgangspunktet ville jeg jo foreslått at man kan gi familien en Bioscope. Den dekker definitivt alle familiens behov for å måle laks, he he! Likevel blir det sannsynligvis ikke så populært om dét er gaven man kommer trekkende med. Det blir nok heller ikke en suksess om man gir barna en 10-meters bølgefoil til jul, sier Kolstø.

NB: Som vi skriver i teksten over, begynner det å nærme seg julaften altfor fort, som vi gründere gjerne kjenner på. Ikke alt over er mulig å få i hus til klokken 17 den 24. desember. Tipset da: Tegn ditt eget gavekort, der du opplyser om at produktet leveres i januar. Og til dere som mener dere burde vært på lista, send over en epost til benedicte@shifter.no, så skal vi se om det ikke blir jul i år også.

Se forøvrig under, og last ned vår podcast-serie med Christine Steinsholt, som virkelig kan dette med ønskelister, med sin startup Needlist.


I episode 5 diskuteres kjønn og entreprenørskap.

Last ned podcasten i Itunes eller den podcast-klienten du måtte bruke. 

Hør episoden her.