SKIWO: Øverst fra venstre.: Mohamad Kenas, Jens Martinsen, Rodney Boot, Hallvard Barbogen, Jørn Mikalsen Nedre rad: Tuulia Kankaanpää, Lars Knudsen, Aman Tesfamichael, Gautam Chandna. Foto: Skiwo

Skiwo i vinden: Tolke-startupen landet innovasjonskontrakt til 14 millioner kroner

Publisert Sist oppdatert

Skiwo, som står bak den digitale tolketjenesten TikkTalk har landet en offentlig kontrakt de fleste startups bare kan drømme om, men faktisk kan søke på.

–Det betyr mye for oss. Pengene er én ting. Det er også en fantastisk måte å jobbe med en offentlig kunde på, slik at vi får drevet brukerdrevet innovasjon. Dette skal tilpasses mennesker og prosesser for helsesektoren som betyr at vi kan få bryne oss mot de sikreste kravene, som igjen betyr at vi står bedre rustet internasjonalt og i andre sektorer, sier markedssjef i Skiwo, Jørn Mikalsen til Shifter om avtalen.

Han forteller at Helse Førde og tolkemarkedsplassen TikkTalk har startet et prosjekt for å sikre enklere, bedre og tryggere tolking for fremmedspråklige pasienter. Prosjektet har en ramme på over 14 millioner, og har blant annet støtte fra Innovasjon Norge og Skattefunn.

–Det er en flerpartsavtale, hvor vi går inn med syv millioner kroner, og Helse Førde, Innovasjon Norge og Skattefunn går inn med resten, sier han.

Avtalen er en såkalt «Innovasjonskontrakt» som skal gå til innovativte prosjekter med internasjonalt potensial. Det gir startups mulighet til å realisere produkter i tett samarbeid med en kunde i offentlig eller privat sektor. Innovasjon Norge gir årlig 300 millioner kroner i tilskudd til denne ordningen.

Slik ser samarbeidsmodellen ut.

–Hvor får dere pengene som dere går inn med fra?

–Vi får litt fra Skattefunn, samt at vi bruker egen tid og egenkapital. Vi hentet penger i sommer, så bruker vi en del av de pengene i tillegg til timene, sier Mikalsen

Sykehus har til nå benyttet seg av private tolkeformidlere, ofte med dårlig eller ingen dokumentasjon på tolkenes utdanning. I enkelte tilfeller har også venner eller kjente av pasienten blitt benyttet som tolk.

Offentlig utredning skapte TikkTalk

I 2014 ble disse problemene kartlagt i en offentlig utredning (NOU 2014:8, Tolking i offentlig sektor). TikkTalks digitale markedsplass ble skapt på grunnlag av denne utredningen, og for å løse det sykehusene ser på som en uholdbar situasjon.

I dag blir nesten alle tolkeoppdrag i Helse Førde utført på telefon. Dette er en lite tilfredsstillende løsning. Livsviktig informasjon kan gå tapt fordi partene ikke ser hverandres mimikk og kroppsspråk.

Fra venstre: Jørn Mikalsen, medgründer Skiwo, Martin Auraha, tolk på skjermen, Gregers Halvorsen, Lege ved Helse Førde, Nyonga Amundsen, prosjektleder, Alma, pasient, Jon Bolstad, CEO Helse Førde. Foto: Skiwo

Med TikkTalks løsning kan tolkingen i stedet bli utført på skjerm, på samme måte som Helse Førde i dag driver med telemedisin.

Raskere innovasjon med liten startup

Helse Førde mener et offentlig - privat samarbeid for å løse utfordringene knyttet til tolketjenestene er en effektiv måte  å skaffe en rask og fremtidsrettet løsning for sykehusene.

- Ekstra flott blir det hvis en innovativ tolkeløsning kan bidra til å bygge fremtidige vekstbedrifter. Dette er hva jeg kaller en konkretisert «vinn – vinn» situasjon, sier administrerende direktør for Helse Førde, Jon Bolstad i en pressemelding.

Han forteller at TikkTalk har en annen tilnærming enn de selv ville hatt alene som offentlig foretak.

–Jeg tror samarbeidet tar inn flere perspektiver, og at dette bidrar til at selskapet kan lykkes med å ta dette ut i et større volum. Min sektor får på denne måten rett og slett tilgang til en mer dynamisk løsning, sier Bolstad.

Mikalsen er enig.

–Fordelen for oss er at vi får en nærhet til markedet og en kunde som ofte begynner å ta i bruk løsningen etter at prosjektet er ferdig. Innovasjonsfarten vår er også en helt annen enn den i offentlig sektor, sier han.


Sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift – stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper, enten det er kvinner eller menn:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.