llustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Datakrasj rammet seks Bærum-skoler: Tok ikke backup

Publisert Sist oppdatert

Et datakrasj i mars rammet seks skoler i Bærum, og oppgaver, notater, prosjekter, ebøker og videoer forsvant. Nå viser det seg at skolene ikke tok backup.

Det var en oppdatering av skolenes apper 3. mars som gikk galt, og elever ved Østerås, Vøyenenga, Storøya, Mølladammen, Høvik og Hundsund mistet mye av innholdet på skolenes nettbrett, skriver Budstikka.

Det som var lagret i skytjenesten på nett, er fortsatt tilgjengelig, men alt som ble lagret på skolenes egne systemer og apper er borte for godt ettersom det ikke tas automatisk backup av disse.

– Det som har skjedd er svært beklagelig, sier Harald Hjelde, direktør for digitalisering og IT i Bærum kommune, til avisen.

Alle de 16.000 elevene i Bærum-skolen har eget nettbrett etter at dette ble innført for snart to år siden. Nå fortviler flere ettersom oppgaver, prosjekter og notater er borte for godt. Mange er redd for at det vil gi dem dårlige karakterer. Dette rammer også lærere som har mistet læringsvideoer, ebøker og egne opplegg i mangel av digitale læremidler.

Skolesjef Siv Herikstad i Bærum beroliger imidlertid elevene.

– De skal ikke straffes hvis de mister en oppgave, det vil jo være helt urimelig, sier hun. Kommunen har også gitt skolene 250.000 kroner til frikjøp av lærere slik at de kan erstatte materiale som er gått tapt.