Neil Murray fra The Nordic Web. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Neil Murray spår rekordår for norsk tech: Og her avslører han sin seneste investering

Publisert Sist oppdatert

Den norske startupen Safety Wing ble eksempelet på den lysende fremtiden for techinvesteringer i Norge.

På tampen av fjoråret lanserte gründeren og redaktøren for The Nordic Web sitt nye investeringsfond, The Nordic Web Angel Fund. Der har han har fått flere ledende personligheter fra det nordiske oppstartsmiljøet på laget, blant andre Johan Brand, Anne Worsøe og Kjartan Slette. Tirsdag kveld gikk han på scenen på The Creators Shift på MESH i Oslo, der han avslørte sin seneste investering i 2018. Han var invitert av Shifter og Mesh til å snakke om hvordan techinvesteringene i Norge har skutt i været de siste fire årene, da investeringen ble "landet" kort tid i forveien.

-- I 2014 var det kun ni større techinvesteringer. Ja, kun ni. Vil noen gjette hvor mange investeringer som har blitt annonsert innen det området så langt i år -- i løpet av januar og februar, spurte Murray publikum.

Det riktige svaret -- 23 -- trakk Murray fram som et eksempel på hvor fort antallet investeringer innen tech har akselerert. I februar ble det annonsert 12 investeringer innen dette området i Norge.

Forsikret av "den trygge vingen"

Murreys egne første "offentlige" investering for 2018 har dessuten gått til en norsk startup.

-- Tro det eller ei, men det er faktisk helt tilfeldig at dette offentliggjøres samme dag som jeg er her: den norske startupen Safety Wing får årets første investering fra meg, sa Murray.

Totalt har Murray hittil gjort fire investeringer i nordiske startuper i 2018, men det er altså Safety Wing-investeringen som først blir kjent. Safety Wing er gründet av Sondre Rasch, Sarah Sandnes, og Hans Kjellby, og har sin base i Silicon Valley. Konseptet sikrer at utenlandsk arbeidskraft kan få en livsforsikring som gjelder også utenfor det landet de kommer fra. Det er en livsforsikring for "arbeidsnomadene" som ikke bare har sin arbeidsplass innenfor et lands grenser, men i flere land. Selskapet Startupen har i tillegg sikret at den månedlige forsikringskostnaden ikke vil komme over $37 -- med mindre man bor i USA: da må man legge på $30 per måned. De samarbeider med det multinasjonale forsikringsselskapet Tokio Marine.

Bygger "sikkerhetsnett"

Technettstedet Techcrunch omtalte også investeringen tirsdag, og skriver at Safety Wing har hentet rundt 500.000 dollar. Investorer fra den prestisjetunge akseleratoren Y Combinator, der den norske startupen har deltatt, har også vært med på runden som The Nordic Web Angel Fund har vært en del av. Hvor stor del av investeringen Murrays fond er tatt, er ikke kjent. Men han har tidligere opplyst at investeringsbeløpet skal ligge mellom 200.000 og 500.000 norske kroner.

Techcrunch omtaler de norske gründerne av Safety Wing som "digitale nomader", som selv trenger produktet de nå  lager.

-- Vi bygde dette for oss selv, og også fordi vi hadde en rekke frilansere på plattformen som hadde vanskeligheter med å få fornuftig priset og billig helseforsikring, forklarer medgründer Sondre Rasch overfor Techcrunch.

Han forteller at det langsiktige målet til nordmennene er å lage et slags globalt sikkerhetsnett, med flere andre produkter under plattformen. Rasch viser til at dette kan handle om tjenester som sikring av inntekt.

Spår rekordår

Nesten én av fire techinvesteringer i Norden har skjedd i norske selskaper så langt i 2018. Fra scenen sa Murray at de virkelig store investeringene etterhvert har blitt så mange at det kan være vanskelig å huske hvem som har fått de høyeste beløpene -- en radikal endring på bare to år. I 2016, mener han, "ville det vært langt enklere å huske". For 2018 tror han at utviklingen innen startupmiljøet og investeringer vil akselerere ytterligere -- og at Norge vil bli stadig viktigere i startupverdenen.

-- I år kommer vi til å se over hundre techinvesteringer i Norge, for første gang. Alle snakker om Finland som et fantastisk sted for å "track venture capital", og det er det, men den første gangen de hadde 100 techinvesteringer i løpet av et år var i 2017. Dette viser hvor fort utviklingen skjer i Norge, sa Murray.

(For ordens skyld: En av investorene i The Nordic Web Angel Fund er Johan Brand, som også har investert i Shifter)

NB: Neste The Creators Shift 29. Mai.