Investerer 24 millioner i norske supermolekyl-gründere

Publisert Sist oppdatert

Funzionanos teknologi erstatter miljøskadelige stoffer, og gir lenger levetid.

Morten Eikenes blir ny daglig leder, og selskapet henter 24 millioner kroner fra SINTEF, Skagerak Maturo og Investinor, skriver Finansavisen.

Ifølge avisen står SINTEF for omtrent halvparten, mens Skagerak Maturo Seed og Investinor bidrar med rundt 25 prosent hver.

– Vi har utviklet en slags universalbyggekloss som gjør at vi kan skreddersy nye molekyler fra kjente kjemikalier. Det betyr at våre kunder kan erstatte miljøskadelige stoffer, redusere materialbruken og forlenge levetiden på produktene sine, sier Eikenes til Finansavisen.

Molekylet er blitt utviklet gjennom årelang forskning i nettopp SINTEF, og har blitt brukt i blant annet Jotuns maling i stedet for løsemidler. Det kan også erstatte miljøgifter i plastprodukter.

– Brusflaskene vi omgir oss med til daglig består i all hovedsak av PET. Det er en tiltakende trend å redusere mengden PET i emballasje, og flasker laget av et tynt lag med PET er i seg selv ikke lufttett. Med vår løsning blir flaskene helt tette og dermed bedre egnet til oppbevaring av mineralvann, juice, øl eller andre varer, sier Eikenes i en pressemelding på SINTEF sine nettsider.

Innovasjon Norge har også støttet prosjekter med hele 12 millioner kroner gjennom miljøteknologiordningen.

Funzionano jobber nå med kundetesting og skal bringe produksjonen over fra laboratorieskala til pilotskala. Deretter står oppskalering til full industriell produksjon for tur.

Selskapet skal nå bygge en pilotfabrikk på Herøya i Porsgrunn, skriver SINTEF pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS