Så glad ble Will Nicholson da Isabelle Ringnes og Seth Bannon annonserte vinneren av den store pitchekonkurransen under Katapult Future Fest tidligere i år. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Så glad ble Will Nicholson da Isabelle Ringnes og Seth Bannon annonserte vinneren av den store pitchekonkurransen under Katapult Future Fest tidligere i år. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Over en halv milliard i investeringer i startups som gjør noe godt for verden: Og i Norge er markedet hett

Publisert Sist oppdatert

2017 går mot et rekordår for investeringer i gründere som bidrar til en positiv samfunnsutvikling. Og i Norge ser det ekstra bra ut.

Tallene kommer fra en fersk analyse utført av The Nordic Web på oppdrag fra det norske investeringsselskapet Nordic Impact, i samarbeid med de ledende start-up aktørene i Norden: SLUSH, CPHFTW, Founders House og MESH. Funnene ble lagt frem på Katapult Future Fest sitt "pop-up"-arrangement under Techfestivalen i København.

-- Impact investering er investeringer gjort i selskaper, organisasjoner eller fond med hensikt å utgjøre en positiv effekt på samfunnet, i tillegg til finansielle avkastninger. I Norden har vi et velfungerende demokrati og velferdssystem lært oss hvor viktig det er å bidra. Nå må vi gjøre det samme med investeringer for å løse globale utfordringer, sier Ida Faldbakken, partner i Nordic Impact i en pressemelding.

Ida Faldbakken er partner i Katapult.
Ida Faldbakken er partner i Katapult.

Noen av hovedfunnene fra analysen til Nordic Web inkluderer:

  • Siden 2014 har det har vært en økning på 200% årlig i nordiske impact-investeringer
  • I Norge har det har blitt investert 550 millioner kroner (70.4 millioner dollar) i impact-investeringer siden 2014
  • 15,15% av all norsk investering siden 2014 har vært impact-investering; dette er den høyeste prosentandelen i Norden
  • Sverige er det landet i Norden med det høyeste beløpet investert, og ligger på over 1 milliard norske kroner (138.3 millioner dollar) i impact investeringer siden 2014
  • Blant byer scorer Stockholm, Oslo og Helsinki høyest på listen, med 30 investeringer i Stockholm og 20 i Oslo og Helsinki. Av andre norske byer på listen finner vi Stavanger, Tromsø og Trondheim.

Rekord i år?

-- 2017 ligger an til å bli et rekordår for både antall og beløp på investeringer, noe som tydelig viser at interessen og investeringene i nordiske impact start-ups fortsetter å øke. Nå som mengden kapital øker i Norden, samt at det er en bevisstgjøring rundt impact-startups, forventer vi å se denne sektoren bidra ytterligere til samfunnet, og bli en viktig del av det norske teknologi-økosystemet, sier Neil Murray, grunnlegger og administrerende direktør i The Nordic Web i pressemeldingen.

-- Vi er veldig fan av Katapult Future Fest. Initiativ som dette spiller en stor og viktig rolle i å utvikle Norden som en global impact investerings-hub. Det skal bli spennende å se en oppdatering på Slush om status på Nordiske investeringer i de store utfordringene, sier Andreas Saari, SLUSH.

Powered by Labrador CMS