Sean Percival og Haakon Brunell starter akselerator for impact-tech. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Lokker med 100.000 dollar til gründere som vil «redde verden». Men det skal være «real business»

Publisert Sist oppdatert

Oslo får «impact tech»-akselerator, med internasjonale mentorer og en god slump penger til selskaper som gjør verden til et bedre sted. 

Miljø, utdanning, smarte byer, helse, demokrati, med mer. Selskapene som får plass i Nordic Impacts nye akselerator skal gyve løs på «de store problemene», men samtidig tjene penger på det.

– Dette er ikke bare «impact» for «impact» sin del, men også en forretningsmulighet, sier Haakon Brunell, managing partner i Katapult Accelerator.

Eksponentiell tech

Shifter har skrevet flere artikler om behovet for at gründere også konsentrerer seg om de "store problemene", og Kahoot-gründer Johan Brand er en av dem som har etterlyst investorer og startups som vil gjøre en forskjell. Målet med den nye akseleratoren er nettopp det.

Selskapene som skal delta i den nye akseleratoren, må allerede ha inntekter, eller ha en god plan for det. Samtidig bør det helst være selskaper innenfor såkalte eksponentielle teknologier, som kunstig intelligens, blockchain, virtual reality og internet of things.

– Selskapene må ha noe «live», påpeker Sean Percival, kjent som X2-direktør og tidligere leder av 500 Nordics, men nå også fødselshjelper for den nye impact-akseleratoren i Oslo sentrum (målet hans er å bidra til å starte ti akseleratorer bare i år).

Da Shifter besøkte Nordic Impact i forrige uke, hadde de allerede fått inn 20 søknader.

Tilbyr ekspertise og penger

Fra før har Nordic Impact investert i selskaper som Iris.AI,  No Isolation og Otovo. Nå ønsker de å hjelpe andre «impact tech»-selskaper til å vokse.  Akseleratoren inviterer selskaper både i og utenfor Norden.

Nordic Impact vil ikke bare tilby oppfølging fra en gruppe erfarne mentorer og eksperte innen spesielt blockchain og kunstig intelligens. men de vil altså investere opptil 100.000 dollar i hvert av selskapene som får plass i akseleratoren. De samarbeider med den kjente tech-akseleratoren ERA i New York, som for øvrig også har ansvar for Norwegian New York Accelerator.

Ideelt i Oslo

– Hvorfor er Oslo det rette stedet for en akselerator av denne typen?

– Norge er veldig impact-fokusert og det er en høy grad av tillit mellom aktørene. Og det er mange dyktige ingeniører, sier Percival, og kaller Oslo «det ideelle stedet for noe slikt».

Han mener man ikke finner den samme grådigheten i Norge som i Silicon Valley:

– Der er det tonnevis med penger, men alt handler om hva du får igjen i penger.

Percival tror Norge og Oslo må finne sin posisjon, og tror ledigheten innenfor oljeindustrien gjør dette til et godt tidspunkt å tenke impact.

Må være ekte business

Investor Tharald Nustad står bak Nordic Impact, som igjen starter opp Katapult Accelerator. Sean Percival håper akseleratoren kan bidra til at flere tør ta steget ut av den komfortable tilværelsen det er å ha en fast jobb i Norge. Han tror også fremtidens ledere vil være opptatt av mer enn å tjene penger på kort sikt.

– Men dersom man skal gjøre noe godt for verden, trenger man å tjene penger – spesielt når du skal hente kapital. Venture-kapitalistene er grådige, og tenker avkastning, så det må være «real business», understreker Percival.

– Selskaper som er opptatt av hvordan de påvirker samfunnet, vil tjene på det i det lange løp, påpeker Haakon Brunell.

 Politisk korrekt?

– Men er dere ikke redd for å bli oppfattet som «politisk korrekte» og «litt naive», når dere oppretter en slik akselerator?

– Man må være litt naiv og barnslig, hvis man skal få til noe virkelig stort. Elon Musk er jo det største barnet av alle. Hvis naivitet handler om å ta en sjanse og gjøre noe du tror på, så er det bra, sier Brunell.


Vil du høre mer fra Sean Percival? Da bør du sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift – stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, blant andre Sean Percival, kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.