Både Niklas Zennström og Ilkka Paananen kommer til årets Slush. Foto: Slush

En nordmanns bittelille guide til Slush: Dette bør du få med deg

Publisert Sist oppdatert

Av Per-Ivar Nikolaisen og Benedicte Tandsæther-Andersen

Frokostene, festene, foredragene, debattene, investorene, og stjernegründerne. Og til slutt det aller viktigste.

20.000 mennesker samlet på et sted, hundrevis av foredrag og debatter, og at på til en haug med arrangementer utenfor det offisielle programmet. Nordens største tech-fest Slush kan være et kaos, vi gjør et lite forsøk på å prioritere litt.

Den nordiske tjuvstarten

Nå braker det snart løs igjen, her fra åpningen av Slush i fjor. Foto: Slush

De aller fleste norske gründere på plass i Helsinki har antagelig allerede fått med seg The Nordic Underground Party, onsdagskveldens vorspiel til den store konferansen i morgen.  Der møtes "friends, entrepreneurs and investors from all around the Nordic region and Beyond", for å varme opp til selve Slush som begynner torsdag klokken 10. En glimrende anledning til å møte gamle kjente og utvide nettverket ytterligere. Oslo Business Region, DNB, Mesh, Startup Norway og Katapult Future Fest er blant arrangørene. Dørene åpner klokken 18 på nattklubben Kaiku i sentrum.

Anita Schjøll Brede i "fire side chat" om kunstig intelligens under Slush-konferansen i fjor.

Åpningen

Fjorårets åpning var et fyrverkeri av et show, med pyro, felespill og supergründere, og etter det Shifter har blitt fortalt skal det bli enda råere i år.  Sørg for å være ute i god tid, så du får en god plass. I fjor var køene forholdsvis lange, til tross for finsk superlogistikk på sitt beste. Etter det 15 minutter lange åpningsshowet holder Al Gore en key note. Kanskje ikke det som vil få din startup til å vokse inn i himmelen, men essensielt å få med seg for å komme i den rette Slush-stemningen. I likhet med i fjor blir det også en heftig lineup av ledende entreprenører og investorer etter keynoten.

De norske trekkplastrene

Som gode patrioter anbefaler vi selvfølgelig også å få med dere de norske startup-stjernene.

Gründer Kjartan Slette i Unacast skal ikke overraskende i ilden i debatten om mangfold i startups. Den norske gründerbedriften har det siste halvåret lyktes ekstremt godt med å øke kvinneandelen. Torsdag klokken 15.05 på Central Stage møter han blant annet Elisabeth Nyamayaro i UN Women  i sesjonen "Diversity in Tech – Working Towards A Future of Equal Opportunity".

Gründer og oppstartsinvestor Johan Brand tok læringsplattformen Kahoot til nærmere 50 millioner aktive brukere før han overlot roret til den nåværende sjefen Erik Harrell.

Johan Brand under Slush-konferansen i fjor. I år er han på plass igjen. Foto: Slush

Under fjorårets Slush lanserte Brand sitt nye prosjekt, EntrepreneurShipOne. Og kjenner vi han rett, har han noe nytt å melde også i år. Få med deg "Showcasing the Next Nordic Tech Superstars" fredag klokken 12.05 på Founders Stage.

Der er også gründer Anita Schjøll Brede, daglig leder og medgründer av Iris.ai, som bruker kunstig intelligens til å "skanne" gjennom store mengder forskningsmateriale, i jakten på et svar. Innen ti år er målet at dataprogrammet skal være i stand til å gå gjennom all forskning i verden, og dermed komme med enda bedre svar. Schjøll Brede arrangerer nå såkalte Schiathons, der grupper konkurrerer om å finne løsninger på ulike faglige problemer ved hjelp av "hjernen" til Iris.

Fredag ettermiddag klokken 14.29 på Startup Station snakker Martin Falch, daglig leder og medgründer av rekrutteringsselskapet 360Leaders, om å skaffe kloke hoder til oppstarsbedrifter, med foredraget "The Entrepreneurs Guide to Hiring".

Frokostene du må ha

Det er liten grunn til å drøye på hotellet eller Airbnb-kottet om morgenen, når du kan få både frokost, nettverk og fag før det offisielle programmet starter.

Torsdag klokken 8 samler DNB, Angel Challenge, Innovation Dock, MESH og Oslo Business Region norske investorer til frokost i Kokoustamo rom 207 på Slush. Gründere er velkommen fra klokken 9.15.

Fredag klokken 8 er det tid for Impact-frokost i regi av Anders Lier, Tharald Nustad, Ida Faldbakken og de andre i Nordic Impact/Katapult systemet. Finn frem til Kokoustamo fra sørinngangen på Slush.

Not to miss

Slush har noe for enhver smak, og det er nesten umulig å anbefale en generell løype. Men her er noen favoritter fra innsiden.

Finnene kan det der med en skikkelig fest, så ikke gå glipp av avslutningspartyet, med en rekke artister. Foto: Slush

Torsdag klokken 10.40 på Founders Stage, møtes en supersjernesamling med Niklas Zennström (Skype/Atomico), Sophia Bendz (Atomico), Brent Hoberman (Founders Factory) og David Thenenon (Softbank), der de samtaler om temaet "The Investor Ecosystem: Building European Companies from Seed to $100bn".

Torsdag ettermiddag klokken 16.50 bør du få med deg Unity-stjernene David Helgason og Jussi Laakkonen snakke om det som høres ut som selve livet, under temaet "The Good, Bad and Ugly of Running a Startup with a Big Vision".

Fredag klokken 10.55 på Founders Stage er det duket for samtale mellom Supercell-gründeren Ilkka Paananen og Tencent-sjef Martin Lau som kjøpte opp førstnevnte. Clash of giants rett og slett.

Fredag ettermiddag klokken 15 og utover. For at vi skal holde ut helt til slutt, har Slush lagt det som insiderne mener er noen virkelig godbiter på Founders Stage helt til slutt. Som perler på en snor følger Founders Stories fra "financial feminist" Sallie Krawcheck i Ellewest, health-tech-nestorene Jessica Richman i uBiome og Kimmy Scotti i 8VC og gründer Carl Pei i OnePlus.

For øvrig anbefaler vi å få med dere up and coming startups i pitchekonkurransen Slush 100. Den går gjennom hele konferansen og vinnerne offentliggjøres klokken 17.50 på fredagen på Founders Stage.

Klar for fest

Når du har kommet deg gjennom alt dette, pluss alt du ellers helt sikkert synes er enda mer interessant enn det vi har foreslått, fortjener du en fest. "THE UTOPIC SLUSH AFTERPARTY" (med store bokstaver) starter klokken 22 og går inn i natten på konferansearenaen.

Mye nevnt, mye glemt. Så last ned Slush-appen for å holde din egen oversikt, og les gjennom Slush Survival Guide fra arrangørene. Meld deg også inn den norske delegasjonens Facebook-gruppe, for å holde kontakt med andre nordmenn.

Og skulle du ha litt fritid igjen, muligens da etter at alt er over, sjekk ut Slush sin Helsinki Guide.

Og aller, aller, aller viktigst:

Don’t behave like a pig! (Slush "Code of Conduct")