Torstein Tvedt Solberg (Ap), Terje Breivik (V) og Hilde Wibe i Abelia under fremleggelsen av en rapport om skatteinsentiver for investeringer i oppstartsbedrifter. Foto: Per Ivar Nikolaisen.

Breaking: Nå blir det skatteincentiver for startupinvesteringer. Stortinget tvinger regjeringen til å snu.

Publisert Sist oppdatert

Først på Shifter: Finanskomiteen har lørdag vedtatt at regjeringen må komme med konkrete modeller til skatteincentiver på tidligfaseinvesteringer i 2017.

Stortingsrepresentant og finanskomitémedlem Torstein Tvedt Solberg (ap) bekrefter på SMS at Stortinget har besluttet at forslaget om at skatteincentiver basert på den britiske SEIS-modellen skal være en del av revidert statsbudsjett 2017. Dette betyr at tidligfaseinvestorer kan få skattefradrag for å investere i startups i 2017.

Kravet om skatteincentiver kommer fra et mer eller mindre samlet gründermiljø, og skuffelsen var stor da regjeringen ikke behandlet spørsmålet ved fremleggelsen av statsbudsjettet i oktober.

–Veldig gøy at AP får enstemmig støtte til forslaget om skatteincentiver for oppstartsselskaper. Stortinget tvinger i dag regjeringen til å utrede konkrete modeller og vi får slik prosessen tilbake på skinner, skriver Tvedt Solberg på SMS til Shifter.

Selv regjeringpartienes medlemmer fra Høyre og Frp stemte for forslaget om skatteincentiver, og dermed mot sin egen regjerings forslag til statsbudsjett.

Uavhengig om Frp og Høyre ville snu, så ville forslaget likevel blitt vedtatt med et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Venstre, KrF og Senterpartiet.

Stor seier for hele oppstartsmiljøet i Norge

Abelia og NVCA (Norsk venturekapital-forening) har i lang tid arbeidet for skatteincentiver for oppstartsbedrifter. Dette er en viktig sak og en stor seier for hele oppstartsmiljøet i Norge, sier Håkon Haugli, leder for Abelia.

Han mener timingen er perfekt

–Denne uken kom beskjeden om at offentlige utgifter for første gang på 20 år overgår 50 prosent av BNP. Det viser at Norge må stimulere til økt verdiskaping i næringslivet. Tall fra OECD viser at syv prosent av de raskest voksende unge gründerbedriftene står bak over halvparten av arbeidsplassene som bedrifter under fem år skaper, sier han.

Abelia mener at skatteincentivene bør målrettes inn mot skalerbare gründerbedrifter, samt at ordningen gjelder alle skatteytere som investerer, ikke bare privatpersoner.

–Spesielt er det viktig at holdingsselskaper blir en del av ordningen, da mange seriegründere og investorer bruker denne type selskaper for å investere i oppstartsbedrifter, sier Haugli.

Gründeroppropet: Den beste julegaven vi kunne fått

«Fremtidsmanifestet», som nå har blitt omdøpt til «Gründeroppropet», som flere ledende gründere og investorer står bak, har blant annet krevd at det må gjøres «attraktivt å investere i teknologi-oppstartsbedrifter», og siktet indirekte til skatteincentiver for tidligfasebedrifter.

–Dette er den beste julegaven nye bedrifter, investorer og Norge som nasjon kunne fått. Ikke fordi dette alene er nok til å snu landet mot fremtiden, men fordi kompetanse og kapital er et viktig steg på veien og fordi det viser en vilje til endring - så får vi se om forslaget går igjennom til våren slik at vi også kan pakke opp julegaven, sier Unacast-gründer Kjartan Slette, som er en av talspersonene i "Gründeroppropet", til Shifter.

Shifter kommer tilbake med mer