Gründer og CEO Sebastian Siemiatkowski i Klarna

Klarna-gründer tror ikke på “work-life balance”

Publisert Sist oppdatert

Gründer og CEO Sebastian Siemiatkowski i Klarna har tidligere kritisert den norske arbeidsmoralen. På et internmøte skal han nylig ha sagt til sine ansatte at han ikke tror på betydningen av å balansere privatliv og arbeidsliv. 

I følge den svenske nettavisen Breakit.se skal flere av de ansatte reagert på uttalelsene.

-- Jeg tror ikke jobben og livet er to forskjellige ting i konflikt med hverandre. Når du har en god jobb, går livet og arbeidet hånd i hånd, sier Siemiatkowski.

-- Vi er ikke en arbeidsplass for alle.

IT-bedriften Klarna, som ble startet i 2005, ble i august verdsatt til 2,25 milliarder dollar. Selskapet har gått fra å lage betalingsløsninger til nylig å bli en fullverdig bank. Siemiatkowski forklarer til Breakit at han tok opp temaet fordi han føler at mye arbeid kan bli brukt mot folk.

-- Hvis Zlatan drar for å trene klokken seks om morgenen, er det ingen som sier: "Du kan ikke gjøre det, du må roe ned". Men folk gjør det plutselig når det gjelder arbeid. Jeg mener bare at det må være greit å virkelig nyte jobben sin, sier han.

Siemiatkowski forklarer at det er naturlig å bruke mye tid på jobben om man elsker å arbeide. Han påpeker samtidig Klarna er en arbeidsplass for alle.

-- Det må være greit. Det er selvsagt kjedelig hvis du ikke liker å jobbe i Klarna, men det er et valg for den enkelte. Samtidig må vi være årvåkne, slik at vi ikke bygger en kultur der det er press på å jobbe for mange timer, sier han.

Har tidligere vært kritisk mot nordmenn

Shifter har de siste ukene rettet fokus på hvorfor gründermiljøet ligger bak våre nordiske naboer. Flere har pekt på arbeidsmoralen i Norge som et problem, noe som har satt i gang en debatt.

I 2016 ble Klarna-gründeren intervjuet i Shifter-podcasten. På spørsmål om hvordan gründermiljøet i Norge skulle lykkes, svarte han at blant annet at man må ofre noen ting i livet om man skal bygge et konkurransedyktig selskap.

-- Man kan ikke jobb trettitimersuker og så dra på tur. Det krever en tung arbeidsinnsats.

-- Føler du at det er en stor forskjell mellom Norge og Sverige på dette området, spurte Shifter-journalist Lucas Weldeghebriel.

-- Jeg kommer til å få mye kritikk for dette, men for å si det slik: Det er litt mer trafikk til flyplassen på en fredag klokken tre i Oslo, enn i Stockholm, svarte Siemiatkowski.